Μπορεί η Ευρώπη να έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, παρόλα αυτά συνεχίζει να εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Center for Research on Energy and Clean Air (Κέντρου για την Έρευνα στην Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα), καταβάλει στη Μόσχα ένα τεράστιο ποσό.
Με βάση τους υπολογισμούς του ερευνητικού οργανισμού CREA, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η ΕΕ έχει καταβάλει στη Ρωσία περίπου 38.525.172.680 ευρώ για ενέργεια.
Περίπου 25 δισεκατομμύρια για το ρωσικό αέριο, 13 δισεκατομμύρια για το ρωσικό πετρέλαιο και 803 εκατομμύρια για τον ρωσικό λιθάνθρακα. Αν κάποιος κάνει τη διαίρεση, αυτό δείχνει ότι περίπου 7.000 ευρώ ρέουν από την Ευρώπη στη Ρωσία κάθε δευτερόλεπτο.
Μάλιστα, το Κέντρο για την Έρευνα στην Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα έχει «ανεβάσει» στο Twitter ένα live μετρητή για το πόσα χρήματα δίνει η ΕΕ στη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα.
Δείτε τον live μετρητή
One month after it invaded Ukraine, EU countries are still sending staggering sums of money to Russia
This real-time ticker from @CREACleanAir shows EU payments for Russian fossil fuels are closing in on €19bn – and the total keeps on risinghttps://t.co/Dddtq6qgNy pic.twitter.com/OO4AF9d2nG
— Simon Evans (@DrSimEvans) March 24, 2022
Δεν υπάρχει ομοφωνία στα κράτη μέλη της ΕΕ απέναντι σε μια πιθανή απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών πόρων, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στην El Pais την Παρασκευή.
«Δεν μπορώ να σας δώσω την ημερομηνία. Από όσο γνωρίζω, η πρόταση δεν έχει τεθεί ακόμη στο τραπέζι, αν και υπάρχουν επιλογές για το πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, ωστόσο δεν υπάρχει ενότητα σε καμία από τις προτάσεις», εξήγησε ο Μπορέλ μετά από ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορούσε να εγκριθεί ένα νέο πακέτο κυρώσεων που θα κάλυπτε το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει. Αυτή είναι πολιτική υψηλού επιπέδου. Δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία», πρόσθεσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει δώσει ακόμη οδηγίες για την επιβολή φόρου ή απαγόρευσης στις εισαγωγές (σ.σ. ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου)», πρόσθεσε. «Υπάρχουν χώρες – μέλη, και ξέρετε ποιες, που κατέστησαν σαφές ότι θα ασκούσαν βέτο. Εάν συμβαίνει αυτό, δεν μπορεί να ληφθεί μια απόφαση ομόφωνα, είτε σας αρέσει, είτε όχι».
«Αλλά δεν χρειάζεστε ενότητα για να προσφερθεί κάποιος εθελοντικά να ενεργήσει σύμφωνα με το σχέδιο», σημείωσε ο Μπορέλ.
«Μπορεί μεμονωμένες χώρες να αποφασίσουν να ενεργήσουν σύμφωνα με μια συλλογική απόφαση που δεν θα είναι επίσημα απόφαση της ΕΕ. Και να θυμάστε, η Ρωσία κερδίζει πολύ περισσότερα από το πετρέλαιο, παρά από το φυσικό αέριο. Η μείωση των αγορών πετρελαίου από τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.