(Aνανέωση -Αρχικό κείμενο 10:54) Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του pronews.gr που ήθελαν τη Ρωσία να κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου και στις υπόλοιπες μη φιλικές χώρες και στην Ελλάδα. 

Ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής Βιατσεσλάβ Βολόντιν, δήλωσε σήμερα σήμερα ότι είναι σωστή η απόφαση της ρωσικής εταιρείας Gazprom να διακόψει πλήρως τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία.

«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

">

Να θυμίσουμε πως στις «μη φιλικές χώρες» εντάσσεται φυσικά και η Ελλάδα, με…πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με αυτό τον τρόπο η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία και η Πολωνία ήταν απλώς η αρχή και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει άμεσα λύση -άγνωστο το που- για να μην παγώσει. 

Να τονίσουμε ότι ο λόγος που η Ρωσία έκλεισε πρώτα το φυσικό αέριο σε Βουλγαρία και Πολωνία είναι γιατί ήταν οι πρώτες χώρες που έληξαν τα συμβόλαια τους. 

Το συμβόλαιο της Ελλάδας λήγει σε περίπου έναν μήνα και άρα τότε αναμένεται να κοπεί η παροχή του φυσικού αερίου προς τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαρρέει το… «σχέδιο» της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έρχεται, ένα σχέδιο που θα συζητηθεί στο Μαξίμου στη σύσκεψη που θα γίνει υπό τον Κ.Μητσοτάκη. 

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει: 

-Λειτουργία λιγνιτικών μονάδων αντί μονάδων φυσικού αερίου.

-Λειτουργία με ντίζελ των μονάδων  φυσικού αερίου που έχουν δυνατότητα να λειτουργήσουν με άλλο καύσιμο

– Προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου από εναλλακτικές πηγές (αγωγό TAP κλπ).

– Επίσπευση διαδικασιών για νέες πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη.

Βεβαίως μας κάνει εντύπωση ότι στρέφεται στον λιγνίτη η κυβέρνηση, καθώς επί τόσους μήνες έλεγε ότι μόλυνε το περιβάλλον και ότι δεν γίνεται να επιστρέψουμε στον λιγνίτη. 

Παράλληλα είναι αργά, καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εξορύξεις λιγνίτη και άρα δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αποθέματα. Να μην αναφερθούμε βέβαια και σε άλλα τεχνικά προβλήματα, όπως ότι έχουν κλείσει τα εργοστάσια και δεν υπάρχουν ούτε καν εργαζόμενοι για να δουλέψουν. 

Τριγμοί στις αγορές

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μετά την ανακοίνωση της Gazprom, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 20% και το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο του 2017. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 24%, στα 127,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Πέφτουν τα Χρηματιστήρια

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί το πτωτικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,4%.

Οι εταιρίες εξόρυξης παρέτειναν τα κέρδη τους για δεύτερη συνεχή ημέρα, ενώ απώλειες κατέγραψαν νωρίτερα οι μετοχές των εταιριών κοινής ωφελείας και τροφίμων και ποτών.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε κατά 5% ύστερα από την προειδοποίηση ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να πλήξει τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα, παρόλο που ανακοίνωσε υψηλότερη της αναμενόμενης αύξησης 17% στα κέρδη πρώτου τριμήνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή, σταθερή παραμένει η τιμή του πετρελαίου, αφού ανέβηκε ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι με τους επενδυτές να αξιολογούν τις συνέπειες της απόφασης της ρωσικής Garzprom να αναστείλει από σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.