Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει προσωρινά ανώτατο όριο στην τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια κίνηση η οποία, όπως δήλωσε η υπουργός Ενέργειας, θα μειώσει αμέσως το κόστος για περισσότερο από το ένα τρίτο των ιδιωτών και για το 70% της βιομηχανίας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να διαχειριστούν τις αυξανόμενες τιμές του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες ωθήθηκαν προς τα πάνω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και να μετριάσουν τον αντίκτυπό τους στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

«Η Ισπανία με την απόφαση αυτή ηγείται μιας δομικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ιζαμπέλ Ροντρίγκεθ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε πριν από δύο εβδομάδες να επιτρέψει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να θέσουν αρχικά ένα πλαφόν στις τιμές στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με το όριο της τιμής που προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσον όρο στα 50 ευρώ τους ερχόμενους 12 μήνες.

Η υπουργός Ενέργειας, Τερέσα Ριμπέρα, δήλωσε ότι το ανώτατο όριο θα χαμηλώσει αμέσως το κόστος για το 37% των ιδιωτών και για το 70% των βιομηχανικών επιχειρήσεων, και θα ωφελήσει όλους τους καταναλωτές εντός ενός έτους.

«Τους ερχόμενους 12 μήνες θα έχουμε ένα ειδικό σύστημα προστασίας στην Ιβηρική μέσα σε ένα πλαίσιο μεγάλης αστάθειας» πρόσθεσε.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπεισαν τις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να διαχειριστούν τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες διογκώνονται συχνά λόγω των ακριβών ορυκτών καυσίμων, μολονότι η Ιβηρική Χερσόνησος διαθέτει μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας και η διασύνδεσή της με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι μικρή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ριμπέρα πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν το τελικό πράσινο φως για το σχέδιο εντός 10 ημερών.