Ο επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ζήτησε πρόσβαση στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια που ελέγχεται τώρα από τις ρωσικές δυνάμεις για να προσδιορίσει αν αποτελεί πηγή κινδύνου.

Η επαφή με τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται στη Ζαπορίζια και λειτουργεί με ουκρανούς τεχνικούς, είναι «εύθραυστη» και οι επικοινωνίες δεν λειτουργούν κάθε μέρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger.

«Δεν μπορούμε να έχουμε προβληματική επικονωνία με τον σταθμό σε τομείς που αφορούν την ασφάλεια. Γνωρίζουμε για ισχυρισμούς ότι πυρομαχικά έχουν αποθηκευτεί στο σταθμό, ότι γίνονται επιθέσεις στο σταθμό παραγωγής ενέργειας», δήλωσε στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στα γερμανικά.

«Ειλικρινά, αν δεν έχω πρόσβαση, δεν μπορώ να το προσδιορίσω αυτό. Υπάρχουν αντιφάσεις ανάμεσα στις αφηγήσεις της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς. Λαμβάνω πληροφορίες, το αναφέρω και στις αναφορές μου για την κατάσταση, αλλά δεν έχω τρόπο να προσδιορίσω αν αναταποκρίνονται στα γεγονότα».

Ένας διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθούν στο σταθμό, στον οποίο λειτουργούν δύο από τους έξι αντιδραστήρες και για τον οποίο έχουν διατυπωθεί επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την Ουκρανία, τη Δύση και τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη Δευτέρα τις ενέργειες της Ρωσίας γύρω από το σταθμό «το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τον χρησιμοποιεί σαν μια «πυρηνική ασπίδα» στις επιθέσεις της εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων.

Το Reuters δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αμφότερων των πλευρών από τα πεδία της μάχης.

Ο Γκρόσι δήλωσε πως οι συνομιλίες του ΟΗΕ με τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση καλύπτουν μια προτεινόμενη συμφωνία για ζώνες ασφαλείας γύρω από πυρηνικούς σταθμούς, αλλά δεν βλέπει προθυμία για την επίτευξη συμφωνίας στο στάδιο αυτό.

Η πρόσβαση στο σταθμό είναι δύσκολη και το ταξίδι προς αυτόν μέσω κατεχόμενων εδαφών θα απαιτούσε ειδικές ρυθμίσεις ασφαλείας, δήλωσε ο Γκρόσι. Συνομιλίες διεξάγονται με την ουκρανική κυβέρνηση για να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η IAEA αναφέρει κατά διαστήματα ότι χάνει τη σύνδεση με τα συστήματα παρακολούθησης του πυρηνικού υλικού στο σταθμό παραγωγής ενέργειας.