(Ανανέωση): Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα δεχθεί η κυβέρνηση να πληρώσει σε ρούβλια την Ρωσία προκειμένου να συνεχιστεί η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά αυτό θα γίνει μέσω παρένθετων εταιρειών.
Τι εννοεί: Αυτό που ήδη αποκάλυψε από χθες το πρωί το pronews.gr: Ότι ως αγοραστές θα εμφανιστούν οι εταιρείες που κάνουν την μεταφορά, δηλαδή οι ΔΕΠΑ, Μυτιληναίος και της Προμηθέας Gas (Κοπελούζος)!
Και κατ’αυτό τον τρόπο δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις της ΕΕ! Δηλαδή επειδή θα αγοράζουν οι εταιρείες και όχι τα κράτη… όλα καλά!
Η πραγματικότητα είναι ότι υπέκυψε ότι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά όλοι στην ΕΕ για να πληρώνουν σε ρούβλια, έστω και με το κόλπο του διπλού λογαριασμού που αναλύεται εν συνεχεία.
Και μας τελείωσαν και τα ηρωικά περί «Δεν θα πληρώσουμε με ρούβλια, αλλά και δεν θα έχουμε πρόβλημα από την απαγόρευση ροής του ρωσικού φυσικού αερίου γιατί…έχουμε τις λύσεις»! Η λύση ήταν να μην πληρώσει η Ελλάδα ως κράτος, αλλά να πληρώσουν οι εταιρείες!
Κάτι που αφήνει παγερά αδιάφορη την Μόσχα, αφού πέτυχε αυτό που ήθελε: Να γίνει το ρούβλι στην ουσία αποθετικό νόμισμα, καθώς αν δεν υπάρχουν αρκετά ρούβλια για να αγοραστούν δεν θα υπάρχει πώληση.
Κατ’αυτό τον τρόπο το ρούβλι έχει κάνει ράλι στην τιμή του και έχει κερδίσει 50% μέσα σε ένα μήνα και συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα, ενώ ευρώ και δολάριο έχουν σημαντική υποχώρηση.
(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 28/4, 9:00): Η κυβέρνηση αν και διέρρευσε ότι θα πληρώσει την Gazprom σε ευρώ, αναμένεται τελικά να αποδεχθεί την απαίτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια αλλά θα το κάνει… με τρόπο.
Μπορεί το Μαξίμου να μην απάντησε επίσημα (σ.σ.: χθες) για το εάν η χώρα θα αποδεχθεί στην απαίτηση Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου με ρούβλια, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται περισσότερο από δεδομένο ότι τη λύση θα δώσουν οι ίδιες οι εταιρείες προμήθειας σε άμεση συνεννόηση με την κυβέρνηση.
Το Μαξίμου, δηλαδή, αναμένεται κρυπτόμενο πίσω από τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου, να αποδεχθεί την απαίτηση εάν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες κοινή θέση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που έχει προκύψει με την απειλή, μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, να κλείσει η κάνουλα και σε άλλες «μη φιλικές» χώρες κατά τον Πούτιν όπως είναι και η Ελλάδα.
Στη χώρα μας η προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου γίνεται μέσω της ΔΕΠΑ, της Μυτιληναίος και της Προμηθέας Gas (Κοπελούζος). Η επόμενη πληρωμή της ΔΕΠΑ προς την Gazprom είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου ενώ των άλλων δυο εταιρειών το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Το «κλειδί» για την αποδοχή του αιτήματος Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια είναι ο λεγόμενος διπλός λογαριασμός που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, έχει αποδεχθεί ως λύση για να μην διαταραχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Δηλαδή η χώρα μέσω των εταιρειών προμήθειας θα πληρώσει το φυσικό αέριο σε ευρώ σε λογαριασμό στην Gazprombank και στη συνέχεια η τράπεζα θα κάνει τη μετατροπή του νομίσματος σε ρούβλια και θα μεταφέρει το ποσό της πληρωμής σε δεύτερο λογαριασμό.
Η λύση του διπλού λογαριασμού είναι εφικτή μέχρι στιγμής για δυο λόγους και συγκεκριμένα:
-Η Gazprombank βρίσκεται εκτός των κυρώσεων αποκλεισμού από το Swift
-Η Κομισιόν μέχρι σήμερα δεν απαγορεύει το άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprombank, οπότε η κίνηση αυτή δεν συνιστά παραβίαση των κυρώσεων. Παραβίαση θα συνιστούσε μόνο η εμπλοκή στη συναλλαγή της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδεχθεί εμμέσως πλην σαφέστατα την πληρωμή της προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια προκύπτει και από το κυβερνητικό σχόλιο πως πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα και ότι με υπαιτιότητα της δεν θα διαταραχτεί η προμήθεια της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του διατάγματος Πούτιν, οι αγοραστές θα έχουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank: Έναν σε ευρώ, στο οποίο θα καταβάλλουν το ποσό για την αγορά του αερίου κι έναν σε ρούβλια, στα οποία θα έχει μετατραπεί το ποσό αγοράς από την τράπεζα.
Η αγορά θα επισημοποιείται με την κατάθεση στον δεύτερο λογαριασμό. Επομένως ουσιαστικά υπάκουσαν στο διάταγμα με ένα τρόπο που να μην θεωρείται ως υποχώρηση.
Αυτό θα ενισχύσει προφανώς το ρούβλι σε πολύ μεγάλο βαθμό ενώ παράλληλα θα διακρατεί η ρωσική κυβέρνηση μέσω gazprom τα ευρώ για πιθανές άλλες προμήθειες.
Η Gazprom ενημέρωσε χθες τις εταιρείες-αγοραστές για τους ακριβείς όρους της νέας διευθέτησης. Οι προθεσμίες για την πληρωμή αερίου που παραδόθηκε χθες κυμαίνονται μεταξύ τέλους Απριλίου και αρχών Μαΐου.