Το Βιετνάμ, πιθανότατα θα αποτελέσει τη νέα πηγή εργατών γης για την Ελλάδα μετά την μειωμένο ενδιαφέρον για εργασία στα χωράφια Αλβανών, Πακιστανών, Μπαγκλαντεσιανών κλπ.
Με τους υπηκόους της Αλβανίας, του Μπαγκλαντές, του Πακιστάν και της Ινδίας να αποτελούν τη βάση του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού στην ελληνική ύπαιθρο, νέοι εποχιακοί εργάτες από το Βιετνάμ και την Ινδονησία προστίθενται στο μίγμα που καλείται να διασώσει τις εγχώριες αγροτικές επιχειρήσεις από απώλειες στην παραγωγή τους.
Οι πρώτοι 1.550 εργάτες γης από το Βιετνάμ εργάζονται κιόλας σε διάφορα σημεία της χώρας, με τους πρώτους είκοσι από αυτούς να έχουν εγκατασταθεί στην Αιγιάλεια και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, συμβάλλοντας στην παραγωγική διαδικασία.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν κατανεμηθεί σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι Περιφερειακής Ενότητας, όμως το πλήθος των μετακινήσεων καθορίστηκε σε σχέση με τα αιτήματα που υπεβλήθησαν, ενώ καλύφθηκε μόνο το 40% τελικά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει οψιόν διετίας.
Οι εργαζόμενοι από το ασιατικό κράτος που δουλεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας για το φετινό καλοκαίρι που τελειώνει, εντάσσονται σε θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις της ανταλλαγής εργαζομένων και προβλέπει συγκεκριμένες αμοιβές από τους εργοδότες τους, ασφαλιστική κάλυψη, τακτικό ωράριο και ημέρες εργασίας αλλά και όλες τις κρατικές παροχές που μπορεί να έχει γενικά ένας εργάτης.
Οι επαγγελματίες παραγωγοί και αγρότες που έχουν προσλάβει τους 20 Ασιάτες που δουλεύουν ήδη στις καλλιέργειές τους, βάσει νόμου, πρέπει να τους εξασφαλίζουν και τη διαμονή τους για τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή. Κάποιοι Βιετναμέζοι που ήδη εργάζονται στην αχαϊκή γη, θα παραμείνουν μέχρι τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους, όπου και λήγει η ορισμένη σύμβαση χρόνου που ισχύει για φέτος.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το ερχόμενο καλοκαίρι (το 2024) όπου αναμένεται να έρθουν στην Αιγιάλεια πάνω από 450 εργάτες γης, εκτός απροόπτου, από το Βιετνάμ ή άλλες όμορες χώρες.