Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια (28,61 δισεκατομμύρια ευρώ) για την αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς έχει σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών σιτηρών από τις δύο χώρες ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι σταματάει και τις δικές της εξαγωγές η Ινδία.
Όπως μάλιστα αναφέρει η Παγκόσμια τράπεζα οι χώρες θα πρέπει «να αυξήσουν την μελλοντική τους παραγωγή».
Συμφωνείτε με την θέση που εξέφρασε ο Κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο ότι η Μαριούπολη είναι το «νέο Μεσολόγγι»;
- Όχι (93%, 30.383 Votes)
- Ίσως όχι (1%, 338 Votes)
- Ναι (4%, 1.278 Votes)
- Ίσως ναι (1%, 303 Votes)
- Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ (1%, 266 Votes)
Σύνολο ψήφων: 32.568
Στα κεφάλαια αυτά, συμπεριλαμβάνονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια (11,44 δισεκατομμύρια ευρώ) για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, αλλά και περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια (17,17 δισεκατομμύρια ευρώ) από προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια, έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη διατεθεί, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.
«Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους πιο φτωχούς και αδύναμους,» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Μαλπάς πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Προκειμένου να πληροφορήσουν και να σταθεροποιήσουν τις αγορές, είναι καθοριστικής σημασίας, οι χώρες να κάνουν ξεκάθαρες δηλώσεις τώρα, για τις αυξήσεις στην μελλοντική παραγωγή τους» τόνισε ο ίδιος.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι νέα προγράμματα αναμένεται να υποστηρίξουν την γεωργία, την κοινωνική προστασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις αυξήσεις των τιμών για τους φτωχούς, αλλά και την κατασκευή έργων διαχείρισης υδάτων και άρδευσης των καλλιεργειών.
Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών θα διατεθούν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική και τη Νότια Ασία. Αυτές οι περιοχές δέχθηκαν τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφορικά με την προμήθεια σιτηρών.
Χώρες, όπως η Αίγυπτος, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ουκρανικές και ρωσικές εξαγωγές σιταριού και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται, καθώς έχουν σταματήσει οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και η Ρωσία έχει επιβάλλει εσωτερικούς περιορισμούς στις δικές της εξαγωγές.
Σημειώνεται ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Πάνκιν δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να εξάγει ουκρανικά λιπάσματα στην Ευρώπη, ούτε ουκρανικά σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εκτινάσσοντας την τιμή των σιτηρών:
«Πολύπλοκο ζήτημα. Ξέρετε, η ποτάσα και τα ορυκτά λιπάσματα, τα σιτηρά, η δυνατότητα εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών είναι ένα περίπλοκο κουβάρι θεμάτων. Δεν μπορούν να λυθούν άμεσα», δήλωσε «κομψά».
Απόλυτο ρεκόρ έσπασε η τιμή του σιταριού στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι συναλλαγές έκλεισαν στα 548,25 ευρώ ανά τόνο μετά το εξαγγελθέν εμπάργκο της Ινδίας στις εξαγωγές σιτηρών και ειδικά μαλακού σιταριού.
Τώρα στην Δύση σκέφτονται ότι πρέπει αυξηθεί η παραγωγή στις χώρες τους, αλλά μέχρι να γίνει αυτό ο κόσμος τι θα τρώει; Και σε τι τιμές;