ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Εurostat: Στο εφηβικό δωμάτιο την «βγάζουν» οι Έλληνες ακόμη και μετά τα 30! – «Θηλιά» για τους νέους το κόστος στέγασης

Στη χώρα μας το ποσοστό επιβάρυνσης του κόστους στέγασης για τους νέους ήταν το υψηλότερο στην ΕΕ

Εurostat: Στο εφηβικό δωμάτιο την «βγάζουν» οι Έλληνες ακόμη και μετά τα 30! – «Θηλιά» για τους νέους το κόστος στέγασης

Στο εφηβικό δωμάτιο λόγω του υπερβολικά υψηλού κόστους στέγασης με τα υπέρογκα ενοίκια και τους μισθούς «πείνας», συνεχίζουν να παραμένουν οι Έλληνες ακόμη και μετά τα 30 τους έτη.

Όταν οι νέοι στην Ευρώπη εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι κατά μέσο όρο λίγο μετά τα 26α τους γενέθλια (26,3 ετών), οι συνομήλικοί τους στην Ελλάδα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια ακόμα στο πατρικό, πριν μπορέσουν να «ανοίξουν τα φτερά τους», λίγο πριν κλείσουν τα 31 (30,6 ετών).

Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο ηλικιακό μέσο όρο μετά την Κροατία και τη Σλοβακία (31,8 και 31 ετών αντίστοιχα).

Την εξάδα των ευρωπαϊκών χωρών που οι νέοι καθυστερούν περισσότερο να φύγουν από το πατρικό τους σπίτι συμπληρώνουν η Ισπανία (30,4) και η Ιταλία που ισοβαθμεί με την Βουλγαρία (30 έτη).

Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες μέσες ηλικίες αποχώρησης από το οικογενειακό σπίτι καταγράφονται στη Φινλανδία (21,4 έτη), σε Σουηδία και Δανία (αμφότερες στα 21,8 έτη) και την Εσθονία (22,8 έτη). Ακολουθούν Ολλανδία (23,3 έτη), η Γαλλία (23,7) και η Γερμανία (23,9).

Συνθήκες συνωστισμού

Σύμφωνα με τη Εurostat, το 46% των νέων στην Ελλάδα κατοικούν σε «υπερπλήρη νοικοκυριά», που δεν έχουν τον ελάχιστο αριθμό δωματίων ανάλογα με τα μέλη τους.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος για τους νέους της ΕΕ είναι το 26%. Γενικά οι νέοι της Ευρώπης ζουν κυριολεκτικά πολύ πιο στρυμωγμένοι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Στην ΕΕ των 27 το ποσοστό των κατοίκων που ζουν σε νοικοκυριά με υπερβολική στενότητα χώρου ανέρχεται στο 14% και στην Ελλάδα στο 27%.

Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ως προς τα ποσοστά των νέων που κατοικούν σε νοικοκυριά με στενότητα χώρου: Το 2023 στη Μάλτα, το 3,9% των νέων ζούσε σε υπερπλήρες νοικοκυριό, ενώ στη Ρουμανία το ποσοστό έφθανε το 59,4%. Περισσότεροι από τους μισούς νέους ζούσαν σε υπερπλήρη νοικοκυριά στη Βουλγαρία και τη Λετονία.

Η Ελλάδα βρίσκεται υψηλά στη λίστα των νέων που ζουν σε συνθήκες συνωστισμού, μαζί με την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Κροατία, την Ιταλία και τη Λιθουανία

«Θηλιά» για τους νέους το κόστος στέγασης

Περισσότεροι νέοι ζουν σε νοικοκυριά που δαπανούν τουλάχιστον το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση, από ό,τι το σύνολο του πληθυσμού: το 2023, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 10,1% για τους νέους (ηλικίας 15-29 ετών) στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι για το σύνολο του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα το ποσοστό επιβάρυνσης του κόστους στέγασης για τους νέους ήταν το υψηλότερο στην ΕΕ, με τρεις στους δέκα να ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για ενοίκιο ή ενυπόθηκα δάνεια και λογαριασμούς.

Ακολουθεί το Λουξεμβούργο (27,5%) και η Δανία (27,3%).

Το χαμηλότερο ποσοστό επιβάρυνσης του κόστους στέγασης για τους νέους καταγράφεται στην Κροατία (2,4%) και τη Σλοβενία (2,6%).

Το 2023 σε 19 χώρες της ΕΕ, το ποσοστό επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης ήταν υψηλότερο μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών από ό,τι για τον πληθυσμό συνολικά. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν 11,9 ποσοστιαίες μονάδες στη Δανία, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες με 7,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σχετικούς όρους, η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στις Κάτω Χώρες, καθώς και στη Φινλανδία και τη Δανία, όπου το ποσοστό για τους νέους ήταν περίπου 1,8 φορές υψηλότερο από αυτό του συνολικού πληθυσμού.

Στοιχεία ανά ηλικιακή κατηγορία

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Eurostat, αν αναλύσουμε την ευρεία κατηγορία των νέων, σε επιμέρους ηλικιακές κατηγορίες, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Στην Κροατία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα, οι περισσότεροι νέοι ζουν με τους γονείς τους ή συμβάλλουν στο εισόδημα του νοικοκυριού ή επωφελούνται από αυτό.

Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 95% των ατόμων ηλικίας 15-19 ετών, άνω του 80% των ατόμων ηλικίας 20-24 ετών και άνω του 60% των ατόμων ηλικίας 25-29 ετών.

Ωστόσο, στη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία ήδη το 8-10% των νέων ηλικίας 15-19 ετών δεν ζουν με τους γονείς τους. Επιπλέον, πάνω από το 63% των ατόμων ηλικίας 20-24 ετών ζουν ανεξάρτητα, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε πάνω από 90% για τα άτομα ηλικίας 25-29 ετών.

Το 85% των 25άρηδων ζουν με τους γονείς τους

Στην Ελλάδα, με βάση το γράφημα της Εurostat, σχεδόν το 85% των νέων 20 με 24 ετών ζει με τους γονείς του ή συμβάλλει/επωφελείται από το οικογενειακό εισόδημα.

Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και όσοι σπουδάζουν σε άλλες πόλεις από τη μόνιμη κατοικία τους, οι φοιτητές και φοιτήτριες που γονατίζουν – εκείνοι και οι γονείς τους – από τα υπέρογκα ενοίκια. Για την κατηγορία των 25-29 ετών, τα ποσοστά των νέων που ζουν με τους γονείς τους ξεπερνάνε το 40%.

Σε ορισμένες από τις χώρες όπου οι νέοι τείνουν να ανεξαρτητοποιούνται νωρίτερα, όπως η Δανία, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία, η Γερμανία και η Φινλανδία, το ποσοστό επιβάρυνσης του κόστους στέγασης για τους νέους είναι υψηλότερο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι χώρες όπου οι νέοι μετακομίζουν αργότερα από το πατρικό σπίτι, όπως η Κύπρος, η Κροατία και η Ιταλία, τείνουν να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης. Ωστόσο, στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, παρά την μεγαλύτερη μέση ηλικία αποχώρησης από την οικογενειακή εστία, η επιβάρυνση από το κόστος στέγασης παραμένει υψηλή για τους νέους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.