Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι η πορεία του πληθωρισμού θα οδηγήσει στην πραγμάτωση του στόχου του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα:

«Ακόμη και αν έχουμε μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τώρα και άλλη μία το Δεκέμβριο, τα επιτόκια θα επανέλθουν μόλις στο 3%, παραμένοντας σε πολύ περιοριστικά επίπεδα.

Oι δείκτες εμπιστοσύνης παραμένουν πολύ υποτονικοί. O πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι μακροοικονομικές προβολές [της ΕΚΤ] του Σεπτεμβρίου. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανώς θα επιτύχουμε το στόχο του 2% το α΄ τρίμηνο του 2025.

Όλοι έχουμε στη διάθεσή μας τα ίδια στοιχεία, και αυτά δείχνουν ότι οδεύουμε προς την επίτευξη του στόχου 2% (για τον πληθωρισμό) στα μέσα του 2025, αν όχι νωρίτερα.

Αν δεν δράσουμε, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε πλήγμα στην οικονομία και να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο. Αυτό θα σήμαινε επιστροφή στο “παλαιό πρόβλημα” του πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα πρέπει να ενεργούμε σταδιακά. Τα Οικονομικά είναι “κοινωνική επιστήμη” και όχι “κβαντομηχανική” και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καλούνται να λαμβάνουν αποφάσεις υπό συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας».