Η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων προβλέπει ότι η Γερμανία θα περάσει μία «σούπερ καταστροφή» σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος Peter Adrian δήλωσε στην Deutsche Presse-Agentur ότι το DIHK δεν αποκλείει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η οικονομική παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και κατά διψήφιο ποσοστό κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο Adrian κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παράσχει διευκολύνσεις ώστε οι εταιρείες να μπορούν να χρησιμοποιούν ταχύτερα εναλλακτικές λύσεις αντί του φυσικού αερίου.

">

Η Γερμανία είναι μία οικονομική υπερδύναμη η οποία δεν διαθέτει επάρκεια σε ενέργεια και πρώτες ύλες και η βιομηχανία της στηρίζεται σε εισαγωγές από την Ρωσική Ομοσπονδία.

Γεια σε ό,τι αφορά την ενέργεια Γερμανία είναι πλήρως εξαρτημένη από την Ρωσία διότι από την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream I, το Βερολίνο απέκτησε πρόσβαση στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο.

Λόγω του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου η Γερμανία κατάφερε να απεξαρτηθεί πλήρως ενεργειακά και οικονομικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και να καταστήσει την βιομηχανία της ανταγωνιστικοί και ευημερούσα.

Έκτοτε οι Αμερικανοί αναζητούσαν τρόπους για να επαναφέρουν ξανά την Γερμανία υπό τον έλεγχο τους και να μειώσουν την γεωπολιτική και οικονομική της ισχύ. Eν τέλει αυτό επετεύχθη με την τεχνητή ουκρανική κρίση.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι Αμερικανοί θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν εντελώς το ρωσικό φυσικό αέριο με το δικό τους πανάκριβο LNG, αυτό θα σήμαινε ότι οι Γερμανοί πλέον θα εξαρτώνται ολοκληρωτικά από την Ουάσινγκτον και η οικονομία τους θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας καθώς το αμερικανικό αέριο είναι πάρα πολύ ακριβότερο από το ρωσικό.

Βέβαια το ερώτημα παραμένει, γιατί οι Γερμανοί και ειδικότερα η κυβέρνηση Όλαφ Σολτς, αποφάσισαν χωρίς ουσιαστικά λόγο και αιτία να υπερασπιστούν τα αμερικανικά συμφέροντα σα να είναι δικά τους και να αγνοήσουν παντελώς το γερμανικό εθνικό συμφέρον.

Οι ετήσιες εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα (11 Ιουλίου) και συνήθως διαρκούν δέκα ημέρες.

Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει την ροή του φυσικού αερίου μετά τη συντήρηση.

«Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, ότι μπορεί να έχουμε κατάρρευση της παροχής φυσικού αερίου σε λίγους μήνες», δήλωσε ο Adrian.

«Ο χρόνος περνάει. Ως επιχειρηματίες, πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε και τη χειρότερη περίπτωση.

»Δυστυχώς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σενάριο ότι δεν θα υπάρχει πλέον αέριο από τον Nord Stream 1 για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη συντήρηση από τις 21 Ιουλίου.

»Αυτό θα ήταν η σούπερ καταστροφή».

Οι προγραμματισμένοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία δεν θα λειτουργήσουν πριν από το χειμώνα, είπε.

«Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα», δήλωσε ο Adrian.

«Πολλές επιχειρήσεις θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή χωρίς προμήθειες φυσικού αερίου.

»Αν συμβεί αυτό, τότε φοβάμαι σαφώς μια ύφεση.

»Τότε θα έχουμε μια οικονομική ύφεση πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας είχε μειωθεί κατά 5,7%, ενώ το 2020 κατά 4,6% λόγω της «κορώνας».

Η Ρωσία έχει ήδη περιορίσει απότομα τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα.

Προκειμένου να εξοικονομηθεί αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να αποθηκευτεί, θα χρησιμοποιηθούν προσωρινά περισσότεροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να αποτρέψει την έλλειψη φυσικού αερίου στην αρχή της περιόδου θέρμανσης.

Το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο Adrian προειδοποίησε για συμφόρηση.

Είπε ότι υπάρχουν εταιρείες που χρειάζονται αέριο, για παράδειγμα, για την κατασκευή σωλήνων για μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

«Από τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, οι εταιρείες αυτές δεν γνωρίζουν τι θα τους συμβεί.

»Αλλά αν η στρόφιγγα του φυσικού αερίου κλείσει σε αυτές τις εταιρείες το χειμώνα, τότε θα έχουμε επίσης πολύ γρήγορα εμπλοκές στην υγειονομική περίθαλψη.

»Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα όπου οι αλληλεπιδράσεις ή οι πιθανές αλυσιδωτές αντιδράσεις δεν μπορούν να εξεταστούν σωστά εκ των προτέρων».

Το φυσικό αέριο αποτελεί επίσης σημαντική πηγή ενέργειας στη βιομηχανία τροφίμων.

«Βασικά, είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί μια σωστή κατάταξη έκτακτης ανάγκης στο πράσινο τραπέζι».

Επίσης, ενόψει του υψηλού πληθωρισμού, ο πρόεδρος της DIHK δήλωσε:

«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

»Πρέπει να τεθούν σε κίνηση όλοι οι μοχλοί για την εκτόνωση αυτής της κατάστασης.

»Αυτό περιλαμβάνει την πλευρά της προσφοράς, δηλαδή το ζήτημα του πώς και από πού μπορούμε να προμηθευτούμε πρόσθετο φυσικό αέριο.

»Και αυτό περιλαμβάνει την αξιοποίηση όλων των πιθανών ευκαιριών εξοικονόμησης πόρων.

»Ποιος μπορεί ίσως να κάνει χωρίς αέριο υπό ποιες συνθήκες, το οποίο μπορούμε στη συνέχεια να αποθηκεύσουμε επιπλέον;»,

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκαθαριστεί αυτό για την οικονομία είναι μέσω ενός κρατικού πλειστηριασμού – αυτό σχεδιάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Διότι τότε οι εταιρείες θα αποφασίσουν στη δική τους βάση ποιες ποσότητες φυσικού αερίου μπορούν να διαθέσουν σε άλλους με την κατάλληλη αποζημίωση».

Είπε ότι σε μια ολόκληρη σειρά εταιρειών είναι δυνατόν να λειτουργούν μονάδες όχι με φυσικό αέριο, αλλά με άλλες μορφές ενέργειας, όπως ο άνθρακας ή το πετρέλαιο.

«Όμως, κατά τη μετάβαση από το φυσικό αέριο σε άλλες πηγές ενέργειας, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν νομικά εμπόδια:

»Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αρχές συχνά απαιτούν νέα άδεια σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο περί ελέγχου των εκπομπών, εάν, για παράδειγμα, η παραγωγή ή η θέρμανση πρόκειται να πραγματοποιηθεί προσωρινά και πάλι με πετρέλαιο ή άνθρακα αντί για φυσικό αέριο».

Ομολογουμένως, υπήρξαν νομικές βελτιώσεις, δήλωσε ο Adrian.

«Αλλά παραμένουν μεγάλες αβεβαιότητες.

»Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να θέσει τις εταιρείες αυτές σε θέση να μπορούν να καταφεύγουν σε τέτοιες εναλλακτικές λύσεις χωρίς αμφιβολία στην τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

»Γιατί αυτό δεν βοηθάει μόνο τις ίδιες τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται για να διατηρήσουν την παραγωγή τους».

«Κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη στη Γερμανία με αυτή τη γραφειοκρατία, και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης αυτό πέφτει ιδιαίτερα βαρύ στα πόδια μας», δήλωσε ο Adrian.

«Πρέπει τώρα, με ένα γενναίο ολόπλευρο χτύπημα, να ρίξουμε στη θάλασσα όλο το γραφειοκρατικό έρμα που μας εμποδίζει σε αυτή την οξεία κατάσταση, αλλά και στον συνεχιζόμενο μετασχηματισμό της οικονομίας μας».

Στα τέλη Ιουνίου, το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Prognos πραγματοποίησε μελέτη για τις συνέπειες της πλήρους διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία θα έπρεπε να αρκεστεί σε προμήθειες από άλλες χώρες και με τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν αποθηκευτεί μέχρι τώρα.

Εάν τα προϊόντα που χρειάζονται άλλοι για την παραγωγή τους δεν μπορούν πλέον να κατασκευαστούν, όλοι υποφέρουν.

Είναι σαν ένα παιχνίδι ντόμινο: αν πέσει η πρώτη πέτρα, πυροδοτεί μία κατάρρευση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, εντός των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων μετά τη διακοπή το αέριο δεν θα πρέπει πλέον να επαρκεί για όλους.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το νόμο, τα ιδιωτικά νοικοκυριά, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι προμηθευτές τηλεθέρμανσης προμηθεύονται κατά προετεραιότητα, η διακοπή θα επηρεάσει πρωτίστως τη βιομηχανία.

Τομείς όπως ο χάλυβας, ο χυτοσίδηρος, τα χημικά και το γυαλί θα υποφέρουν ιδιαίτερα, με αναμενόμενη πτώση της παραγωγής περίπου 50%.

Αλλά ολόκληρη η οικονομία θα επηρεαστεί. Το Prognos υποθέτει ότι εάν αποτύχουν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομική παραγωγή θα μπορούσε να καταρρεύσει κατά 12,7% μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό για τους καλοζωισμένους Γερμανούς θα αποτελούσε καταστροφή, μάλιστα… σούπερ κατστροφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!