Μεγαλώνει η ενόχληση στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πρωτοφανή κέρδη που αποκομίζουν ΗΠΑ και Νορβηγία μέσω των ακριβών τιμών του υγροποιημένου αερίου (LNG), καθώς βλέπουν ότι μετά την αρχική και γρήγορη επιβολή των κυρώσεων στην Ρωσία τώρα έχουν ξεκινήσει να ξεμένουν από καύσιμα ενώ ορισμένοι… σύμμαχοι γεμίζουν τα ταμεία.

Όπως αναφέρει το Euractiv, πληθαίνουν οι χώρες που επιτίθενται προς Ουάσιγκτον και Όσλο, εξαπολύοντας «κατηγορώ» περί έλλειψης αλληλεγγύης.

Η εκτίναξη των τιμών εξαιτίας του ενεργειακού μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία έχει αναγκάσει την Ε.Ε. να στραφεί προς το LNG, ενώ ορισμένες χώρες ζητούν εδώ και καιρό έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Νορβηγία.

Στον χορό αυτό μπήκε, πλέον, και η Γερμανία, η οποία, ούτως ή άλλως, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τη μονομερή πολιτική που ακολουθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά που φαίνεται να μην μπορεί να βρει φυσικό αέριο στις ποσότητες και τιμές που χρειάζεται.

«Ορισμένες χώρες, ακόμη και φιλικές, επιτυγχάνουν αστρονομικές τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στη Neue Osnabruecker Zeitung για να προσθέσει «αυτό φυσικά φέρνει μαζί του προβλήματα, για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε».

">

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μίχαελ Μπλος σημειώνει στην ιστοσελίδα «το πάγωμα του φυσικού αερίου και ο στρατηγικός πόλεμος της Ρωσίας δεν πρέπει να μας αποδυναμώσει στην ΕΕ. Ως σύμμαχοι, θα πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον αντί να κάνουμε μεγάλο θέμα τον πόλεμο του Πούτιν. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσφέρουν μια τιμή υγροποιημένου φυσικού αερίου που να βασίζεται στο επίπεδο του προηγούμενου έτους».

Πρότεινε, ακόμη, κοινές ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως το «μόνο τρόπο για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την ισχύ μας στην αγορά»…

Το σχέδιο εγγράφου των συμπερασμάτων της συνάντησης στην Πράγα, αναμένεται, άλλωστε, να ζητά από την Κομισιόν να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για να επέλθει μείωση τιμών.

Οι τεχνικές δυσκολίες

Εμπειρογνώμονες, όμως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα προειδοποιούν ότι μια νέα προσέγγιση είναι τεχνικά δύσκολη, καθώς οι χώρες αυτές, ειδικά οι ΗΠΑ, δύσκολα θα πειστούν να παρέμβουν στη δική τους αγορά.

«Μοιάζει αδύνατο», εξήγησε ο Τιερί Μπρος, ειδικός σε θέματα φυσικού αερίου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sciences Po. «Ορισμένα είναι ιδιωτικά συμβόλαια και δεν ξέρω πώς μπορείτε να το επιβάλλετε αυτό αν δεν υπάρχει στο συμβόλαιο», δήλωσε στη EURACTIV.

Σύμφωνα με τον Μπρος, είναι εξίσου απίθανο να υποχωρήσει η Νορβηγία στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. «Για τη Νορβηγία, το σύνταγμα δίνει εντολή στην κυβέρνηση να μεγιστοποιήσει το ενοίκιο των υδρογονανθράκων», σημείωσε.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι υποκείμενοι παράγοντες που θα μπορούσαν να ανοίξουν τις πόρτες για συμβιβασμό μεταξύ της ΕΕ και των δύο χωρών που εξάγουν φυσικό αέριο.

Και οι δυνατότητες συμβιβασμού;

Πηγή της Ένωσης πιστεύουν (ή καλύτερα εύχονται) ότι η Ρωσία από τις αρχές του 2023, που θα τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα αναγκαστεί να αναζητήσει πελάτες, λέγοντας στο Euractiv ότι αυτό θα σημάνει πως η Ρωσία θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην τιμή ώστε να προσελκύσει νέους πελάτες.

«Επομένως, η τιμή αυξάνεται τώρα, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κέρδος αργότερα», σημειώνει η ίδια πηγή.

Οι ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ+, άλλωστε προκάλεσαν οργή στις ΗΠΑ με τον Μπάιντεν να δηλώνει απογοητευμένος.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω μιας στρατηγικής μονοετούς απελευθέρωσης βενζίνης από το εθνικό απόθεμα, προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, παρατηρητές έχουν σημειώσει ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να απορροφήσουν το σοκ από τις περικοπές της παραγωγής απελευθερώνοντας μόνο τα δικά τους αποθέματα.

Σε αυτό το σημείο, λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, θα μπορούσε να παρέμβει η Ε.Ε., όπως έκανε στο παρελθόν.

«ΗΠΑ στράφηκαν σε εμάς όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθούν τα εθνικά αποθέματα πετρελαίου και στην Ευρώπη», εξήγησε ο Χάμπεκ για να προσθέσει «νομίζω ότι μια τέτοια αλληλεγγύη θα ήταν επίσης καλή για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου».

Τι θα γίνει με τη Νορβηγία;

Στον ευρωπαϊκό Βορρά, όμως, υποστηρίζουν ότι… δυσκολεύονται με τον να βγάζουν κέρδη μέσα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

«Υπάρχουν στιγμές που δεν είναι διασκεδαστικό να βγάζεις χρήματα, και αυτή είναι μια από αυτές», έχει δηλώσει από τον Μάρτιο ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας Τεριέ Άασλαντ.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, πάντως, η οποία έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων για την Ε.Ε., δείχνει εξαιρετικά απρόθυμη να προχωρήσει στις όποιες παραχωρήσεις.

Οι Πράσινοι αναφέρουν ότι η χώρα έχει ανάγκη τα κέρδη του πολέμου γιατί δέχεται πλήγματα και η ίδια από την σύρραξη.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε κερδοσκόποι του πολέμου, κάτι που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο ντροπιαστικό. Η Νορβηγία, μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, «εξαρτάται από την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ήπειρο όσο και κάθε άλλη χώρα», σημείωσε εκπρόσωπος διεθνών σχέσεων του κόμματος, Καρλ Γιόχανσον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρόταση του κόμματος, πάντως, είναι τα επιπλέον κέρδη να πάνε σε ένα ταμείο αλληλεγγύης το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για βοήθεια προς την Ουκρανία και προς τις ενεργειακά φτωχές χώρες της Ε.Ε..