Aνανέωση: (14:06)
H γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση επιβαρύνεται καθημερινά τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχοντας οδήγησει κυριολεκτικά στην προλεταριοποίηση εκατομμύρια πληθυσμού.
Οι οικονομικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2002 σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ δηλαδή πήγαμε 20 χρόνια πίσω αλλά βέβαια οι ανάγκες και ο πληθωρισμός εξακολουθούν να βρίσκονται στο 2022.
Η πανδημία προκάλεσε όμως και κάτι άλλο πέρα από οικονομική καταστροφή (για να είμαστε ακριβέστεροι επιδείνωσε το κλίμα της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας που είχαμε από τα μνημόνια μεταξύ 2010 και 2020) καθώς η βασική παρενέργεια και απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής ήτανε ο διχασμός που προκάλεσε το θέμα των εμβολίων.
Η ελληνική κοινωνία κυριολεκτικά παρέλυσε καταρχήν από τα λοκντάουν και εν συνεχεία από τον αδιανόητο εκβιασμό της κυβέρνησης στους πολίτες που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, οι οποίοι πολίτες τώρα βλέπουν ότι δικαίως αντιδρούσαν όσοι αντιδρούσαν καθώς οι δείκτες θνητότητας μετά τα εμβόλια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους δείκτες θνητότητας των πολιτών που υποτίθεται ό,τι είχαν πεθάνει από ή με κορωνοϊό.
Όλο αυτό το σκηνικό καταβαράθρωσε ηθικά και οικονομικά την ελληνική κοινωνία ορισμένες δε περιοχές τις κατέστρεψε για πολλά χρόνια όπως η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αγροτικές περιοχές της Πελοποννήσου κ.λ.π.
Αυτή τη στιγμή πιθανόν να έχουμε και μείωση του ΑΕΠ για μία ακόμη χρόνια λόγω των γνωστών συνθηκών που επικράτησαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία με την κυβέρνηση να ακολουθεί μία πολιτική η οποία απλά οδηγεί προς την καταστροφή τόσο στον ενεργειακό όσο και στο διατροφικό τομέα.
Ο φόβος όχι απλά των υψηλών τιμών, αλλά και της αδυναμίας εύρεση τροφής από τον Οκτώβριο είναι μία βασική αιτία για την οποία η κυβέρνηση πιθανόν να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες προκειμένου, να διασώσει, όπως νομίζει, κάποια αξιοπρεπή ποσοστά.
Ποσοστά που θα επιτρέψουν πρώτον στον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμείνει στην εξουσία του κόμματος και δεύτερον η Ν.Δ. να μην βγει εκτός μάχης σε ό,τι αφορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο έστω και με χαμηλότερα ποσοστά.
Όπως συνέβη στην Γερμανία με τους Χριστιανοδημοκράτες και στην Γαλλία με την κυβέρνηση Μακρόν στις κοινοβουλευτικές εκλογές.
Στις 8 Ιουλίου θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Fitch και δεν αναμένεται αλλαγή στην βαθμολογία της Ελλάδος θα διατηρηθεί ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Η πραγματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο Fitch θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2022.
Να σημειωθεί ότι ήδη η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην υπάρχει αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία.
Ο πολιτικός κίνδυνος για την χώρα αυξάνεται καθώς κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν.
Ο πληθωρισμός θεωρείται ότι θα αρχίσει να επιβραδύνεται μέσα στο 2023 αλλά οι επιπτώσεις του στην κοινωνία θα είναι ορατές για χρόνια.
Ο λόγος της επιβράδυνσης είναι πολύ απλός: Οι Έλληνες δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν δηλαδή να καταναλώσουν…
Η ενεργειακή κρίση δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί, δηλαδή δεν βρισκόμαστε στο τέλος αλλά μάλλον στην μέση.
Αυτό σημαίνει ότι όταν η Γερμανία αρχίζει να δαπανάει μέσα στο καλοκαίρι τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχει συγκεντρώσει για τον χειμώνα αυτό σημαίνει πως τότε θα δούμε τα χειρότερα, δηλαδή δεν θα υπάρχει επάρκεια ενέργειας για βασικές λειτουργίες.
Προς το τέλος του 2022 και 2023 τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης θα είναι οξύτερα και αν οικονομίες σαν την γερμανική θα ματώσουν, τότε μία ανύπαρκτη οικονομία σαν την ελληνική τι θα κάνει;
Θα «εξαερωθεί»;
Η ανάκαμψη της οικονομίας ειδικά προβληματικών χωρών όπως της Ελλάδος είναι εκ των ουκ άνευ για το χρέος και τα ελλείμματα.
Ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 θα είναι βραδύτερος από ότι το 2022 με τον κίνδυνο μάλιστα να καταγραφεί σε τρίμηνο ή τρίμηνα ύφεση.
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τα χρέη.
Πάνω σε αυτό αρκεί να προσθέσουμε ότι παλαιότερα αρκούσε μία ανάπτυξη της τάξεως του 2% προς εξυπηρέτηση χρεών, αλλά τώρα μετά από μία 12ετία προσφοράς χρήματος (εντελώς εικονικού επί της ουσίας) για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που ταλανίζει την υφήλιο μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, οι ρυθμοί ανάπτυξης μίας χώρας πρέπει να είναι γύρω στο 4% το χρόνο για να μπορεί η χώρα αυτή να εξυπηρετεί τα χρέη της.
5)Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι εάν αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα όλα ως δια μαγείας θα πάνε καλά.
Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή τα ομόλογα της δεν θεωρούνται σκουπίδια όπως της Ελλάδος και το Κυπριακό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,24% έναντι της Ελλάδος που βρίσκεται στο 3,80%..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε φθάσει έως το 4,72% πριν την παρέμβαση της ΕΚΤ.
Επίσης η ΕΚΤ έχει αγοράσει 39 δισεκ. σε σύνολο 82 δισεκ. που είναι τα ελληνικά υπό διαπραγμάτευση ομόλογα.
Δηλαδή η Ελλάδα συντηρείται με τεχνητούς τρόπους ενώ στην ουσία κάνει «μπουρμπουλίθρες» και πνίγεται στο «πέλαγος».
Το πιθανότερο σενάριο είναι η επενδυτική βαθμίδα να έρθει το 2024 αλλά αυτό θα γίνει καθαρά για πολιτικούς λόγος καθώς η οικονομία της δεν αξίζει κάτι τέτοιο.
Κατά την πανδημία η Ελλάδα πέταξε 44 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της και δανείζεται 13 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Γιατί είναι σίγουρο ότι θα τα ζητήσουν πίσω όταν θα είναι ΧΡΗΣΙΜΟ να το κάνουν.
Ξεκίνησε πάλι η τρομολαγνεία για τον Covid-19 και είναι πολύ πιθανό να έχουμε πάλι τον χειμώνα εξαναγκασμούς πολιτών για εμβολιασμούς όπως και περιοριστικά μέτρα.
Ήδη χιλιάδες Έλληνες έχουν εμοβολιαστεί 4 φορές και τους ζητούν και 5η.