Πολύ άσχημα βλέπουν τα πράγματα στις ΗΠΑ όχι μόνο σε ότι αφορά το οικονομικό τους μέλλον αλλά και στους ίδιους τους θεσμούς της Δημοκρατίας, oι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι, όπως οι Gold Switzerland και Matterhorn Asset Management, μιλώντας για μία «σύγχρονη φεουδαρχία» όπου μία πολιτικο-οικονομική μειοψηφία δρα πίσω από μία βιτρίνα φιλελευθερισμού.
Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δέχονται από μεγάλους επενδυτικούς οίκους τέτοιες κριτικές και τέτοιους χαρακτηρισμούς. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της οικονομίας των ΗΠΑ και πολλών τραπεζών τους, από τους οίκους Fitch και Μoody’s, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα σε ότι αφορά το άμεσο οικονομικό τους μέλλον και φυσικά και το μέλλον των δυτικών χωρών που εξαρτώνται από αυτές.
Το εταιρικό περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πλέον μεταλλαχθεί και δεν θυμίζει σε τίποτα τις όποιες αξίες υπήρχαν στον καπιταλισμό, και υπάρχει μία ολοφάνερη συμμαχία μεταξύ κυβέρνησης και μεγάλων εταιρειών στις σύγχρονες οικονομίες, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
«Διαφαίνονται αυτή τη στιγμή σημάδια δυστοπικής μορφής σύγχρονης φεουδαρχίας στην οποία πολιτική και οικονομική μειοψηφία λειτουργούν πίσω από μια πρόσοψη του φιλελευθερισμού ως άρχοντες πάνω σε μια μεσαία τάξη που πέφτει βαθύτερα σε πολιτικά αγνοημένη δουλοπαροικία.
Ξεσκεπάζεται ο ανοιχτός γάμος μεταξύ εταιρικών και κυβερνητικών δυνάμεων (μεροληπτικά μέσα ενημέρωσης, επιστήμη, σύστημα δικαιοσύνης, αγορές, τράπεζες, νομίσματα κ.λπ.) που μοιάζουν περισσότερο με τον ορισμό του Μουσολίνι για τον φασισμό παρά με τα δημοκρατικά ιδανικά των ιδρυτών της Αμερικής», είναι το ξεκάθαρο συμπέρασμα των αναλυτών.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το προαναφερθέν θέμα της συγκεντροποίησης περιλαμβάνει τη διπροσωπία του πλήθους του Νταβός και τον δούρειο ίππο του CBDC, τον οποίο ο κ. Piepenburg της Matterhorn Asset Management περιγράφει ως «τρομακτικό».
Τελικά, «βλέπει» μια κυνική αλλά αναμφισβήτητα στριμωγμένη Fed, της οποίας ο υποτιθέμενος πόλεμος κατά του πληθωρισμού θα δημιουργήσει περισσότερο πληθωρισμό.
Η πολιτική του Jerome Powell για την καταπολέμηση του πληθωρισμού απλώς κάνει τα χρέη του «θείου Σαμ» (σσ: ΗΠΑ) να αυξάνονται εξίσου «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Ο κ. Piepenburg βουτάει βαθύτερα στις τρέχουσες στρεβλώσεις της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων παραδειγμάτων αγνοημένων κινδύνων που δείχνουν προς παγκόσμια «φούσκα» χρέους.
Προς το σκοπό αυτό, συνδέει τους αγνοημένους κινδύνους στις ιαπωνικές αγορές με εξίσου αγνοημένους κινδύνους στην ωρολογιακή βόμβα που είναι οι αμερικανικές (και παγκόσμιες) πιστωτικές αγορές.
«Η συζήτηση κλείνει με μια εξίσου νηφάλια (δηλαδή, μη διαφημιζόμενη) ανάλυση των πρωτοσέλιδων των BRICS σχετικά με ένα πιθανό νόμισμα διαπραγμάτευσης με χρυσό.
Παρόλο που ο κ. Piepenburg ήταν μεταξύ των πρώτων που προειδοποίησε για τις τάσεις αποδολαριοποίησης, δεν βλέπει ξαφνικά να αναδύεται ένα νόμισμα συναλλαγών που υποστηρίζεται από χρυσό από τη διάσκεψη BRICS αυτόν τον μήνα στη Νότια Αφρική.
Τελικά, η τάση απομάκρυνσης από το USD είναι πλέον αναπόφευκτη, αλλά η διαδικασία θα είναι αργή στην αρχή και στη συνέχεια θα γίνει ταυτόχρονα», σημειώνεται.