Η στεγαστική κρίση είναι παρούσα και δείχνει τα δόντια της. Τα ενοίκια είναι στα ύψη, ενώ δεν προκύπτει καν ερώτημα για αγορά κατοικίας. Τα προγράμματα της κυβέρνησης για τη στεγαστική κρίση δεν δίνουν καμία απολύτως λύση, καθώς είναι εκτός των συνθηκών της αγοράς.
Ένας, ίσως ο κυριότερος, λόγος που αυξάνονται οι τιμές ενοικίασης και αγοράς, είναι η Golden Visa. Ένα πρόγραμμα που είχε αξία όταν η αγορά ακινήτων χρειαζόταν τόνωση, πλέον όμως μοχλεύει την αγορά, οδηγώντας τις τιμές στα ύψη και κάνοντας απρόσιτη τη στέγη για τους Έλληνες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως άλλες χώρες που είχαν υιοθετήσει το εν λόγω σύστημα για την προσέλκυση επενδύσεων, το κατήργησαν όταν είδαν πως οδηγούσε τις τιμές ακινήτων στα ύψη.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση στην Ελλάδα αποφάσισε όχι να καταργήσει το πρόγραμμα αλλά να ανεβάσει τα όρια για την επιθυμητή επένδυση!
Εν ολίγοις, να μοχλεύει την αγορά ακινήτων και στα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ ήδη έχει οδηγήσει με τις πολιτικές της στην αύξηση των τιμών στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά και δείχνουν ότι ακίνητα στην Ελλάδα αγοράζουν οι… Κινέζοι και οι Τούρκοι!
Ειδικότερα, έσοδα από το εξωτερικό ύψους 2,6 δισ. ευρώ έφερε την τελευταία τριετία στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων με το πρόγραμμα Golden Visa, με αντάλλαγμα άδειες παραμονής και ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σένγκεν.
Εγκρίθηκαν περίπου 15.000 αιτήσεις και άνοιξε ο δρόμος σε 31.000 ξένους επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους να διαμένουν στην Ελλάδα και να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, στις χώρες που ισχύει η σύμβαση. Το 56% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν αφορούν Κινέζους και ακολούθησαν οι Τούρκοι με περίπου 10%.
Το αυξημένο ενδιαφέρον για τη «Χρυσή Βίζα» της Ελλάδας μπορεί να έφερε ξένο χρήμα στη χώρα, δημιούργησε όμως και προβλήματα, με κυριότερο τη μεγάλη ζήτηση για ακίνητα και συνεπακόλουθα «έκρηξη» τιμών και έλλειψη στέγης για τους Έλληνες.
Σύμφωνα με στοιχεία φορέων της αγοράς ακινήτων και των τραπεζών, σήμερα από την αγορά λείπουν 212.000 κατοικίες, ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν διαρκείς αυξήσεις με διψήφιο ποσοστό (από 11% έως και 15% τα τρία πρώτα τρίμηνα) του 2023. Ο σχετικός δείκτης τιμών διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας έφτασε πέρυσι τις 92 μονάδες, όταν την περίοδο της βαθιάς κρίσης, τη διετία 2016-17, είχε υποχωρήσει ακόμα και στις 58 μονάδες.