ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κοριτσάκι» ο Τριντό; Ε, ρε, τι έχει να γίνει έτσι και ασχοληθεί ο Έλον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη...
prodeals

Goldman Sachs: «Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κορυφώθηκε και στην ΕΕ θα ανεβαίνει για 3 μήνες ακόμα»

«Η ανεργία θα τον μειώσει»

Goldman Sachs: «Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κορυφώθηκε και στην ΕΕ θα ανεβαίνει για 3 μήνες ακόμα»

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε στο peak του και στην Ευρώπη θα κορυφωθεί σε 2-3 μήνες υποστηρίζει η Goldman Sachs δείχνοντας έτσι το πόσο ευάλωτη είναι η ΕΕ στις αντι-ρωσικές κυρώσεις που έφεραν ακρίβεια και ελλείψεις σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Ενώ οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται για πολλούς μήνες, οι βασικές τιμές, ειδικά μεταξύ των αγαθών, πιθανότατα έχουν κορυφωθεί… ειδικά εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να βιώσουν ένα σημαντικό αρνητικό σοκ στην αγορά εργασίας επιδρώντας δυσμενώς στην κατανάλωση.

Το ποσοστό αποταμίευσης έφτασε σε χαμηλό 14 ετών ενώ τα χρέη των πιστωτικών καρτών εκτοξεύθηκαν όπως αναφέρει το bankingnews.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα καθώς οι αγορές έχουν υποχωρήσει απότομα εν μέσω υψηλότερου πληθωρισμού και καθώς οι προσδοκίες για την ανάπτυξη υποχωρούν, οδηγώντας σε επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων και της ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ο συνολικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, όπως αναφέρει η Goldman Sachs.

«Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πιθανότατα έχει ήδη κορυφωθεί και αναμένουμε ότι ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα κορυφωθεί τους επόμενους 2-3 μήνες.

Βεβαίως, ο αντίκτυπος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης των επιτοκίων, η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα συμβάλουν στη μείωση του ρυθμού του πληθωρισμού.

Επιπλέον, η αύξηση των τιμών της ενέργειας σε ετήσια βάση μετριάζεται.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο πληθωρισμός της αγοράς έχει επίσης αρχίσει να μετριάζεται.

Συνολικά, η Goldman πιστεύει ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να κορυφωθεί, αλλά θα μπορούσε να είναι ένας καταλύτης για να δώσει ώθηση στις μετοχές;

Η απάντησή τους: «είναι απαραίτητο στοιχείο αλλά όχι επαρκής συνθήκη».

Εξετάζοντας την ιστορία των ΗΠΑ, η Goldman Sachs προσδιόρισε τις κορυφές του πληθωρισμού που χρονολογούνται από το 1950 καταγράφοντας κορυφές πάνω από το 3% του ετήσιου πληθωρισμού και βρήκε 12 κορυφές πάνω από το 3% πριν από σήμερα.

Όσον αφορά το τι να περιμένουμε στις αγορές καθώς ο πληθωρισμός κορυφώνεται, η Goldman αναφέρει ότι τα χρηματιστήρια συνήθως πέφτουν στην πορεία προς την κορύφωση του πληθωρισμού, όπως ακριβώς είδαμε τους τελευταίους μήνες.
Αλλά μετά την κορύφωση, κατά μέσο όρο οι αγορές ανακάμπτουν.

Φυσικά υπάρχουν φορές που αυτό δεν συνέβη.
Η Goldman παραδέχεται ότι η κορύφωση του πληθωρισμού μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά οι μετοχές χρειάζονται ισχυρά κίνητρα, ειδικά εάν οι επενδυτές φοβούνται έντονη ύφεση.

Ποια είναι τα ισχυρά κίνητρα:

Οικονομία:
Είναι ενδιαφέρον ότι η κορύφωση του πληθωρισμού συχνά ακολουθείται από μια συνεχιζόμενη αδύναμη οικονομική προοπτική όπως συνέβη στη δεκαετία του 1950 με 1960 μετά την κορύφωση του πληθωρισμού και στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Όμως, όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις – μετά την κορύφωση του πληθωρισμού στα τέλη του 1974, η αγορά ανέκαμψε απότομα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 παρατηρήθηκε επίσης μια ισχυρή άνοδος μετά την κορύφωση του πληθωρισμού.
Οι κορυφές του πληθωρισμού από τον Δεκέμβριο του 1974, τον Μάρτιο του 1980 και τον Οκτώβριο του 1990 ήταν καλές στιγμές για αγορές στα χρηματιστήρια.
Υπήρξαν τρεις φορές που θα ήταν ξεκάθαρο λάθος η αγορά μετοχών στην κορύφωση του πληθωρισμού:
Δεκέμβριο του 1969, Ιανουάριο του 2001 και Ιούλιο του 2008.
Σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις, συνέβη επειδή η οικονομία βρισκόταν ή επρόκειτο να εισέλθει σε ύφεση (1969 και 2008).
Και ενώ η ύφεση μετά την πρόσφατη κορύφωση του πληθωρισμού είναι πολύ πιθανή, το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Fed για να αντισταθμίσει τους κινδύνους;

Αποτίμηση:
Τον Ιανουάριο του 2001, η αγορά συνέχισε να πέφτει ακόμη και μετά την κορύφωση του πληθωρισμού, καθώς το σημείο εκκίνησης για την αποτίμηση ήταν ακόμα υψηλό.
Σε μια διαφορετική περίπτωση, τον Σεπτέμβριο του 2011, ο πληθωρισμός που κορυφώθηκε και πάλι ήταν ένα καλό σημείο εισόδου, αλλά αυτό δεν ήταν επειδή η οικονομία επρόκειτο να ανακάμψει, αλλά περισσότερο επειδή οι αποτιμήσεις ήταν χαμηλές Ο πολλαπλασιαστής κερδών ή P/E στον S&P 500 ήταν 11x στα τέλη του 2011.

Επιτόκια:
Μια άλλη στήριξη για την αγορά στην περίοδο μετά τον πληθωρισμό είναι ότι τόσο τα μακροχρόνια όσο και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια συνήθως μειώνονται.
Η απόδοση των 2 ετών ομολόγων μειώθηκε κατά 90-130 μονάδες βάσης ιστορικά.

Ο Οκτώβριος του 1990 είναι ένα καλό παράδειγμα και των τριών στηρίξεων – η Wall Street… αυξήθηκε κατά 30% τους επόμενους 12 μήνες μετά την κορύφωση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει και πάλι η Goldman στους αναγνώστες, το σημείο εκκίνησης για τις αποτιμήσεις ήταν μόλις 11x τα κέρδη ανά μετοχή.
Μια πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτή που έχουμε σήμερα»

Τι θα συμβεί στην Ευρώπη;

Το προφίλ των ευρωπαϊκών μετοχών είναι παρόμοιο με τις ΗΠΑ γύρω από τις κορυφές του πληθωρισμού:
οι ευρωπαϊκές αγορές είναι αδύναμες τους μήνες που προηγούνται της κορύφωσης του πληθωρισμού, αλλά κατά μέσο όρο αυξάνονται μετά την κορύφωση του πληθωρισμού.
Πράγματι, οι ευρωπαϊκές μετοχές συνήθως ξεπερνούν τις αποδόσεις των κορυφών του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Σίγουρα, οι περίοδοι υψηλότερου πληθωρισμού συνδέονται γενικά με χαμηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, για τον λόγο αυτό η Goldman προειδοποιεί ότι ακόμα κι αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει από τα υψηλά, υποθέτοντας ότι θα παραμείνει σταθερά υψηλός τότε είναι πιθανό ότι οι αποτιμήσεις – ειδικά στις ΗΠΑ – δεν θα αυξηθούν στα επίπεδα που είδαμε στους προηγούμενους κύκλους.
Την δεκαετία του 1970 ο μέσος όρος PE στις ΗΠΑ ήταν 12 και στο Ηνωμένο Βασίλειο 11,7.
Φυσικά, εάν έχουμε μια γρήγορη αντιστροφή και ο πληθωρισμός εξελιχθεί γρήγορα σε αποπληθωρισμό, τότε όλα αλλάζουν…

Δεν είναι μόνο το επίπεδο του πληθωρισμού αλλά και η αστάθεια του πληθωρισμού – όταν ο πληθωρισμός είναι πιο ασταθής (αιχμές ακολουθούμενες από απότομες πτώσεις καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται) αυτό μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο για τις μετοχές.
Η αβεβαιότητα τόσο όσον αφορά τη νομισματική πολιτική όσο και τον καθορισμό των περιθωρίων κέρδους καθιστούν την υψηλή αστάθεια του πληθωρισμού γενικά δύσκολη εξίσωση για τις μετοχές.

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο;

Την τελευταία δεκαετία, ο υψηλότερος πληθωρισμός συνδέθηκε με κυκλικές επιδόσεις αλλά τώρα οι σχέσεις έχουν αντιστραφεί και ο υψηλότερος πληθωρισμός έχει βλάψει τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές αξίας (εκτός των εμπορευμάτων).
Επίσης οι τραπεζικές μετοχές, συσχετίζονται έντονα αρνητικά με τον πληθωρισμό.

Πολλά εξαρτώνται από το εάν η κορύφωση του πληθωρισμού θεωρείται ότι σηματοδοτεί το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες… χαλάρωση νομισματικής πολιτικής.
Η αβεβαιότητα γύρω από τα σενάρια για τον πληθωρισμό και η πιθανότητα να παραμείνει σταθερά υψηλός πιθανώς μετριάζουν το σενάριο για απότομο ράλι των μετοχών.
Η Goldman μοντελοποιεί διάφορα σενάρια για τον πληθωρισμό και στις περισσότερες περιπτώσεις – σε αντίθεση με πριν από λίγους μήνες – ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά υψηλός.
Στην περίπτωση αυτή προσεχώς ο πληθωρισμός θα αντικατασταθεί με αποπληθωρισμό.

Οι 4 τομείς

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Goldman συνεχίζει να προτείνει τέσσερις τομείς στην Ευρώπη: ισχυρούς ισολογισμούς, υψηλά και σταθερά περιθώρια και εταιρείες με στήριξη κρατικών επενδύσεων.
Ωστόσο, η Goldman είναι επιφυλακτική στους τομείς των καταναλωτικών προϊόντων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.