Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αίγυπτο δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει το αίτημα της Αιγύπτου να ενταχθεί στους BRICS μετά την αιγυπτιακή απόφαση για να καταθέσει αίτημα ένταξης.
Το κύριο στοιχείο (και ίσως το πιο σημαντικό αυτής της ένωσης) που βάρυνε την αιγυπτιακή απόφαση είναι ότι η αναπτυξιακή τράπεζα των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ιδρυθεί από τους BRICS με έδρα την Σαγκάη χρηματοδοτεί και κάθε project που καλύπτει εθνικές ανάγκες.
Η Αίγυπτος έτσι λαμβάνει μέρος στην αποδολαριοποίηση της οικονομίας γιατί όπως και οι υπόλοιπες χώρες θεωρεί ότι έτσι θα προστατευτούν τα οικονομικά και εθνικά συμφέροντα από γεωπολιτικά ρίσκα.
Έτσι οι χώρες της ένωσης ζητούν ανάπτυξη ισότιμα ώστε η οικονομική μεγέθυνση να διαχέεται σε όλες τις οικονομικές βαθμίδες των πολιτών και όχι ενεργοποίηση προγραμμάτων που έχουν σκοπό μόνο τα διεθνή φόρα όπως οι δυτικοί οργανισμοί κάνουν και το αποτέλεσμα είναι όπου δημιουργούνται νέες υποδομές να μην κερδίζουν κάτι οι ντόπιες κοινωνίες.
Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την συνεδρίαση του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου όπου ενέκρινε την συμφωνία που επιτρέπει στην Αίγυπτο να ενταχθεί επίσημα στη νέα Τράπεζα Ανάπτυξης που θα συσταθεί από τους BRICS και περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Ο Ρώσος πρέσβης στην Αίγυπτο δήλωσε ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται να ενταχθεί στη λίστα των κρατών-μελών των BRICS.
«Η Αίγυπτος ενδιαφέρεται επίσης να ενταχθεί στους BRICS και έχει ήδη δηλώσει αυτή την επιθυμία σε επίσημες επιστολές που εστάλησαν σε όλα τα μέλη της ομάδας», είπε ο πρεσβευτής.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία υποστήριξε το αίτημα της Αιγύπτου και θα χαρεί όταν μπορέσει να γίνει πλήρες μέλος των BRICS.
Σε σημειολογικό επίπεδο η ένταξη της Αιγύπτου που κρατά τα ηνία του Σουέζ και αποτελεί τον ηγέτη του αραβικού κόσμου δίνει ακόμα μια μεγάλη ώθηση στον οργανισμό που φιλοδοξεί και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί το αντίπαλο δέος των ΔΝΤ, ΠΟΥ και άλλων που ζητούν για οικονομικά ανταλλάγματα την κοινωνική υποταγή πολλές φορές και την προώθηση της διεθνιστικής ατζέντας.