Το κύμα ακρίβειας που «σαρώνει» τη χώρα εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, πέρα του ότι «χτυπάει» βασικά προϊόντα και αγαθά «στραγγαλίζοντας» τον οικογενειακό προϋπολογισμό, «χτυπάει» και επαγγελματίες και κυρίως τοπικές επιχειρήσεις.
Με την τιμή του ψωμιού να συγκρατείται μετά από απόφαση της ομοσπονδίας αρτοποιών, οι επαγγελματίες ζητούν κρατική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος και τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες.
Όπως λένε, ενδεχόμενη αύξηση των τιμών θα δημιουργήσει και στους ίδιους σοβαρότερα προβλήματα, αφού ήδη οι πελάτες τους έχουν αραιώσει τις επισκέψεις στον φούρνο.
Σύμφωνα με την ομοσπονδία αρτοποιών Ελλάδος, το τελευταίο τρίμηνο στην Αττική των 2.500 αρτοποιείων έχουν κλείσει τα 30, στη Θεσσαλονίκη 20 από τα 700 που λειτουργούν έβαλαν λουκέτο, ενώ και στη Θεσσαλία 10 αρτοποιεία από τα 800 που λειτουργούν στον νομό έκλεισαν οριστικά.
Προβληματισμένοι και οι έμποροι ρούχων και υποδημάτων, που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 12,9%.
Η κατάσταση στην εστίαση είναι διαφορετική, καθώς τα εστιατόρια και τα καφέ είδαν τη δουλειά και τον τζίρο τους να αυξάνεται ακόμη και κατά 70% το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Όμως, λόγω της εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους, τα χρήματα δε μένουν στο ταμείο και πλέον το τέλος της τουριστικής περιόδου σηματοδοτεί και την κάμψη που έρχεται.
Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς, όχι μόνο το λειτουργικό κόστος αλλά και η δύσκολη καθημερινότητα των πελατών τους, φαίνεται πως θα οδηγήσουν σε ασφυξία την αγορά.