Όλο και περισσότερους υποστηρικτές κέρδισε τα χρόνια των μνημονίων η αυτόνομη θέρμανση, κάτι που συνεχίζεται και τώρα λόγω της ενεργειακής κρίσης, η οποία ωθεί τους πολίτες να αναζητούν πιο οικονομικούς τρόπους για να ζεσταθούν.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των διαμερισμάτων στην Ελλάδα -νέων και παλαιών- διαθέτουν κεντρική θέρμανση, γεγονός που συνεπάγεται ότι ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού θα πρέπει να αυτονομήσει μόνος του το ακίνητό του.
Ένα οδηγό για την αυτόνομη θέρμανση, τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις επιλογές που έχει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έφτιαξε η ιστοσελίδα Spitogatos, δίνοντας απαντήσεις σε συχνές απορίες.
Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες αποφασίζουν να εγκαταστήσουν εναλλακτικούς και πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, αποσυνδέοντας τα διαμερίσματά τους από την κεντρική θέρμανση.
Σύμφωνα με τον νόμο για την αυτονόμηση των διαμερισμάτων 4495/2017 (ΦΕΚ Α166/3.11.2017) άρθρο 127, επιτρέπεται η αποκοπή από την κεντρική θέρμανση χωρίς την συγκατάθεση του 51% των συνιδιοκτητών και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που αποκόπηκε, υποχρεούται να πληρώνει τις τακτικές και έκτακτες δαπάνες που αφορούν το λεβητοστάσιο, όχι όμως τα πάγια της θέρμανσης.
Έτσι, η αυτόνομη θέρμανση μπορεί να κάνει τα κοινόχρηστα σημαντικά λιγότερα, τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες.
Πού μπορεί να γίνει εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης και ποιες οι πιο διαδεδομένες επιλογές
Η μετατροπή κεντρικής θέρμανσης σε αυτόνομη μπορεί να γίνει, αν και με το ανάλογο κόστος.
Η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης είναι εφικτή σε:
Μονοκατοικία
Πολυκατοικία
Διαμέρισμα
Παράλληλα, οι πιο διαδεδομένες επιλογές για την αυτόνομη θέρμανση του χώρου είναι οι ακόλουθες:
Αυτόνομη θέρμανση με πετρέλαιο
Αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο
Αυτόνομη θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. κλιματιστικό)
Αυτόνομη θέρμανση με αντλία θερμότητας
Αυτόνομη θέρμανση με λέβητα ηλεκτρικού ρεύματος
Η ύπαρξη αυτόνομης θέρμανσης παρουσιάζει σωρό από οφέλη και πλεονεκτήματα για τον «ιδιοκτήτη» της, σε σχέση με την κεντρική θέρμανση.
Συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα της αυτόνομης θέρμανσης είναι:
Θέρμανση αποκλειστικά και μόνο τις επιθυμητές ώρες της ημέρας
Δυνατότητα απομόνωσης του χώρου που θερμαίνεται
Απόλυτος έλεγχος του κόστους λειτουργίας
Μείωση κατανάλωσης καυσίμων με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων
Το σύστημα θέρμανσης είναι και ένα από τα στοιχεία που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι άνθρωποι που ψάχνουν για ενοικιάσεις κατοικιών. Και με τις αυξημένες τιμές στον τομέα της ενέργειας, είναι φυσικό ο καθένας να θέλει να εξοικονομήσει χρήματα από τη θέρμανση του σπιτιού του, είτε ιδιοκτήτης, είτε ενοικιαστής.
Για να μπορέσει κανείς να προχωρήσει σε αυτονόμηση της θέρμανσης στο διαμέρισμα ή την παλιά μονοκατοικία του, πρέπει να τηρεί ορισμένα κριτήρια-προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:
Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες την αυτονόμηση του διαμερίσματός του από την κεντρική θέρμανση μέσω γενικής συνέλευσης.
Οι σωληνώσεις του αερίου μπορούν να διέρχονται από την πρόσοψη της πολυκατοικίας ή και από άλλους κοινόχρηστους χώρους, όπως το κλιμακοστάσιο ή οι ακάλυπτοι χώροι.
Η μόνωση των κεντρικών σωληνώσεων που διέρχονται εντός του διαμερίσματος πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην θίγει την θέρμανση των υπολοίπων.
Tο νέο σύστημα θέρμανσης πρέπει να είναι ενεργειακά πιο αποδοτικό από το υφιστάμενο. Για παράδειγμα, αν η πολυκατοικία θερμαίνεται με πετρέλαιο, η λύση είναι να εγκατασταθεί ατομική μονάδα φυσικού αερίου ή αντλία θερμότητας.
Δεν απαιτείται ολόκληρη ανακαίνιση σπιτιού για να αλλάξεις σύστημα θέρμανσης, αλλά και πάλι, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που θα σου εξηγήσει ο ειδικός καλύτερα απ’ τον καθένα.
Ένας επιτοίχιος λέβητας φυσικού αερίου εγκαθίσταται τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, όπως είναι το μπαλκόνι, η κουζίνα ή το μπάνιο του σπιτιού. Επιπρόσθετα, μπορεί να εγκατασταθεί και σε έναν ιδιόκτητο προσβάσιμο χώρο, όπως το δώμα ή η πυλωτή. Βέβαια, για να γίνει αυτό απαιτείται η συγκατάθεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας.
Ο επιτοίχιος λέβητας φυσικού αερίου συνδέεται με τις υπάρχουσες εγκατεστημένες σωληνώσεις θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης. Επίσης, κατά την εγκατάσταση πρέπει να δοθεί και η δέουσα προσοχή, ώστε ο λέβητας να προστατεύεται από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα – αν δεν μπει εξωτερικά του ερμάριο προστασίας ή δεν είναι αδιάβροχος.
Ο λέβητας φυσικού αερίου κατά τη λειτουργία του παράγει και αποβάλλει αρκετά συμπυκνώματα, τα οποία δεν θα πρέπει να πέφτουν στο δάπεδο διότι προκαλούν διάβρωση. Προϋπόθεση είναι να μπορεί να τοποθετηθεί η εξαγωγή των καυσαερίων (καπνοδόχος) σύμφωνα με την νομοθεσία. Πάντα θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα από τον κατασκευαστή, αλλά και από τον εγκαταστάτη για την προστασία αλλά και για την σωστή λειτουργία του λέβητα.
Η επιλογή της κατάλληλης λύσης για την αυτόνομη θέρμανση του χώρου αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί εξειδίκευση και τεχνογνωσία. Πριν επιλέξεις σύστημα θέρμανσης, μίλα με έναν έμπειρο επαγγελματία και εξήγησέ του τις ανάγκες του σπιτιού, τους περιορισμούς, τις απαιτήσεις σου για θέρμανση.
Η αυτονόμηση της θέρμανσης συμβάλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, ενώ παράλληλα, ελαχιστοποιεί το αποτύπωμα άνθρακα. Αλλά επειδή η μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης σε αυτόνομη μπορεί να γίνει χρονοβόρα και κοστοβόρα, πάρε το χρόνο σου και επίλεξε σοφά.