Τον Απρίλιο του 2009, στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση και είχαν αναφερθεί σε πολλά θέματα.
Ο Μπάρακ Ομπάμα μάλιστα, συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατ’ εξαίρεση και κατόπιν διπλωματικών «παραπόνων» της ελληνικής πλευράς καθώς, 24 ώρες αργότερα είχε προγραμματιστεί συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν, στην Τουρκία.
Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα, ένα πράγμα…
Στην συνάντηση αυτή και με την παγκόσμια οικονομική κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Κώστας Καραμανλής ρώτησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τεχνολογικής παραγωγής και ανάπτυξης που στο σύνολό της έχει μεταφερθεί στην Ανατολή.
Ο Μ. Ομπάμα εκμυστηρεύτηκε στον συνομιλητή του πως αυτό το έχει ήδη απωλέσει η Αμερική. Μάλιστα του ανάφερε πως, ως νεοεκλεγμένος πρόεδρος, κάλεσε στον Λευκό Οίκο τους επικεφαλής αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών. Μπίλ Γκείτς, Μάρκ Ζούγκερμπεργκ, Στίβεν Τζομπς, ανάμεσα σε αυτούς που βρέθηκαν στο οβάλ γραφείο.
Ο Μπάρακ Ομπάμα, έχοντας κοντά του τον Στίβεν Τζομπς, του έδειξε το κινητό του τηλέφωνο και με παράπονο τον ρώτησε «γιατί γράφει assembled in China και όχι in USA».
«Θα έπρεπε να κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και όχι στην Κίνα» του είπε με νόημα.
Η απάντηση του Στίβεν Τζομπς ήταν ιδιαίτερα αφοπλιστική καθώς του εξιστόρησε την ταλαιπωρία του και τον κίνδυνο, παραλίγο να μην προλάβει να έχει έτοιμο το γνωστό μας iPhone στις ημερομηνίες για τις οποίες είχε δεσμευτεί. Ο λόγος;
Όταν πήρε στα χέρια του την πρότυπη συσκευή προκειμένου να την δοκιμάσει σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικές συνθήκες, το έβαλε, όπως «κάθε απλός άνθρωπος» στην τσέπη του στην οποία είχε όπως «κάθε απλός άνθρωπος», ψιλά και τα κλειδιά του.
Το αποτέλεσμα ήταν να «γρατζουνιστεί» η οθόνη του κινητού, κάτι που ο ίδιος ο Στίβεν Τζομπς θεώρησε «απαράδεκτο». Κάλεσε άμεσα τους τεχνικούς του και τους ζήτησε το γυαλί να αντικατασταθεί με ειδικό «scratch proof» γυαλί. Κατά το ελληνικότερο να μην «γρατσουνίζεται».
Τα προβλήματα που ανέκυψαν ήταν δύο: Πρώτον, δεν υπήρχε εργοστάσιο στις ΗΠΑ που να μπορούσε να παράξει την ποσότητα που χρειαζόταν μέσα στα χρονοδιαγράμματα που ήθελε.
Το δεύτερο ήταν το υψηλό κόστος που δεν θα του επίτρεπε να το λανσάρει στην αγορά με την τιμή που ήθελε προκειμένου να είναι ανταγωνιστικό.
Στην προσπάθειά του δε, να συνεργαστεί με ένα από τα εργοστάσια που βρήκε στο Τέξας, με σκοπό να το χρηματοδοτήσει για να επεκταθεί η πτέρυγα παραγωγής και να εκπαιδευτεί και το προσωπικό, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά από γραφειοκρατικά προβλήματα και ζητήματα περιβαντολογικού και εργασιακού χαρακτήρα που ήταν χρονοβόρα και σχεδόν αξεπέραστα!!!
Αντίστοιχα εργοστάσια βρήκε και στην Κίνα.
Όταν δε εξέφρασε την επιθυμία να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο αντίστοιχο, υπό την επίβλεψη της εταιρίας του, οι κρατικές αρχές της Κίνας, του άνοιξαν ένα χάρτη της χώρας, του ζήτησαν να επιλέξει ποιο θεωρεί το πιο συμφέρον για την εταιρία του σημείο και τα υπόλοιπα τα κανόνισαν οι ίδιοι. Άδειες, κατασκευή κ.τ.λ. Μέσα σε διάστημα έξι μηνών ήταν σε διαδικασία παραγωγής…
Ο Μ. Ομπάμα, μετέφερε στον Κώστα Καραμανλή αυτό που του είπε ευθέως ο αείμνηστος Σ. Τζόμπς: «Πρόεδρε, αυτές οι δουλειές έχουν πλέον τελειώσει για τις ΗΠΑ».
Στο δια ταύτα, ο Μ. Ομπάμα δήλωσε πρόθυμος να αλλάξει αυτά τα δεδομένα. Να «πολεμήσει», όπως είπε και να κερδίσει αυτόν τον οικονομικό πόλεμο.
Το αν πολέμησε, δεν το ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε όμως όλοι μας είναι πως είτε με μάχη είτε χωρίς μάχη, τον πόλεμο αυτόν τον έχει ήδη κερδίσει η Κίνα…