Η Κίνα, προχώρησε σε πωλήσεις-ρεκόρ αμερικανικών assets και κρατικών ομολόγων, συνολικής αξίας 53,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο α’ τρίμηνο!
H δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία, μειώνει ραγδαία την κατοχή ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και ταυτόχρονα ενισχύει τα αποθέματά της σε χρυσό ενώ αποδολαριοποιεί στις διεθνείς της συναλλαγές οι οποίες πλέον διεξάγονται σε ολοένα και αυξανόμενο βαθμό στο κινεζικό νόμισμα, το γουάν.
Ο φόβος των Αμερικανών επειδή τυπώνουν σε αφθονία δολάρια, έγκειται στο γεγονός τα δολάρια αυτά να μην «απορροφηθούν» στο εξωτερικό και να επιστρέψουν ή να παραμείνουν μέσα στην επικράτεια των ΗΠΑ.
Εάν αυτό συμβεί, τότε το δολάριο γίνεται πληθωριστικό με τις γνωστές συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο για μία ευημερούσα κοινωνία.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Τετάρτη (15/5), η κινεζική κατοχή ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκε στα 775 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από πτώση 22,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο και 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο.
Η Κίνα παρέμεινε ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος κρατικού χρέους των ΗΠΑ ωστόσο, η κατοχή κρατικού χρέος των ΗΠΑ έχει βρεθεί κάτω από το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Απρίλιο του 2022.
Και άλλες χώρες μέλη των BRICS πωλούν αμερικανικά ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων σε μια διαδικασία που άρχισε το 2022.
Η τάση είναι να απομακρυνθούν από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ στα συναλλαγματικά αποθεματικά τους.
Το χρέος των 34,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ανησυχητικό κάνοντας τα κράτη των BRICS να αποδολαροποιούν τις οικονομίες τους.
Ακόμα και το Βέλγιο πώλησε αμερικανικά ομόλογα αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την ίδια περίοδο, μία χώρα που αποτελεί στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα η Κίνα, συσσωρεύει μαζικά χρυσό στα αποθέματά της.
«Καθώς η Κίνα πουλά αμερικανικά assets, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Fed, διαπιστώνεται ξεκάθαρη πρόθεση διαφοροποίησης των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων και απομάκρυνσης από το δολάριο», δήλωσε ο Stephen Chiu, επικεφαλής στρατηγικής ξένου συναλλάγματος και επιτοκίων Ασίας στο Bloomberg.
«Η πώληση αμερικανικών τίτλων από την Κίνα θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας βρίσκεται σε εξέλιξη», ειδικά εάν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος.
Την ίδια ώρα, εδώ και 11 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος της Κίνας ο όγκος των εξερχόμενων διασυνοριακών πληρωμών/εξαγωγών που πραγματοποιήθηκαν σε γιουάν είχε ξεπεράσει εκείνους που πραγματοποιήθηκαν σε δολάρια για δύο συνεχόμενους μήνες, ενώ το εγχώριο νόμισμα παρέμεινε δεύτερο για τις πληρωμές εισαγωγών.
Τώρα το ίδιο συμβαίνει και στις εισερχόμενες διασυνοριακές πληρωμές στο κινεζικό νόμισμα, και αμφότερες συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτόξευσε τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα σε ηλεκτρικά οχήματα, ημιαγωγούς, μπαταρίες ηλιακές κυψέλες, κρίσιμων ορυκτών, γερανούς για λιμάνια και ιατρικά προϊόντα, εκτός από τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί σε χάλυβα, αλουμίνιο και ηλεκτρικά οχήματα, 18 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιων εισαγωγών σε τρέχουσες τιμές, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Αν σκεφθούμε και την απόφαση για το δημοφιλές social media Tik-Tok, ουσιαστικά πρόκειται για κήρυξη εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ κατά της Κίνας.
Οι πρόσθετοι δασμοί βέβαια θα αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές που ήδη πλήττονται από τον πληθωρισμό και να προκαλέσουν την οργή της Κίνας, η οποία σίγουρα θα προβεί σε αντίποινα.
Οι αλλαγές είναι κλιμακωτές ώστε να τεθούν σε ισχύ από το 2024 έως το 2026.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.