Σκληρή είναι η απάντηση της Μόσχας στην απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει το πλαφόν στα 60 δολάρια ανά βαρέλι καθώς πλέον θεωρεί την εφαρμογή του ουσιαστικά εχθρική πράξη κάθε χώρας απέναντι στην ρωσική οικονομία και δεν συνδέεται με το ύψος αυτού.

Έτσι απλά θα κόβεται σε όποια χώρα το υιοθετήσει κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε νέα ύψη τις τιμές ενέργειας καθώς ακόμα ένας πόρος φθηνής παραγωγής θα απωλεσθεί για την Δύση.

Με απόφαση που υπογράφηκε από την ρωσική κυβέρνηση, θα απαγορευτούν, από τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές πετρελαίου στις χώρες που θα υιοθετήσουν την πολιτική του πλαφόν ασχέτως τιμής αυτού.

Κάθε άρση του πλαφόν θα γίνεται μόνο με υπογραφή του ίδιου του Β.Πούτιν.

">

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν, περίπου, μήνα οπότε οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν, το Κρεμλίνο έσπευσε να προειδοποιήσει για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε η συγκεκριμένη απόφαση.

Τι σημαίνει η επιβολή πλαφόν

Το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για αυτή, όπως μεσιτεία, οικονομική βοήθεια και ασφάλιση, εάν τα φορτία αγοράζονται πάνω από το συμφωνημένο όριο τιμής.

Τα περισσότερα κράτη της G7 θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους.

Παρόμοιοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών, για άλλα προϊόντα πετρελαίου αναμένεται να επιβληθούν τον Φεβρουάριο.

Το πλαφόν έχει επιβληθεί στις 5 Δεκεμβρίου από την G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, με στόχο να πιέσουν τη Μόσχα στην χρηματοδότηση του πολέμου.

Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλαφόν ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς που σημαίνει ότι θα διατηρηθούν οι τιμές στα επίπεδα που η ρωσική οικονομία θέλει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV