Πολύ ανησυχητικά είναι τα όσα είπε ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, για σύννεφα στη γεωπολιτική που τελικά έγιναν τυφώνας που απειλεί να συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του, σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Ειδικότερα, ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος, καθώς, όπως είπε, βλέπει τους κινδύνους να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο εν μέσω διευρυνόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, με την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία να μην δείχνει σημάδια υποχώρησης.

«Παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό στενά τη γεωπολιτική κατάσταση.

Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι ύπουλες και χειροτερεύουν».

«Υφίσταται σημαντικός ανθρώπινος πόνος, και η έκβαση αυτών των καταστάσεων θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο στα βραχυπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα όσο και πιο σημαντικά στην πορεία της ιστορίας», συμπλήρωσε, προσθέτοντας:

Η διεθνής τάξη που ίσχυε από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διαλύεται, με συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τον κίνδυνο «πυρηνικού εκβιασμού» από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

«Ο κίνδυνος εντείνεται, παιδιά, και χρειάζεται πραγματικά ισχυρή αμερικανική ηγεσία και οι ηγέτες του δυτικού κόσμου για να κάνουν κάτι γι’ αυτό», είπε ο Τζέιμι Ντίμον.

«Αυτό είναι το νούμερο ένα μέλημά μου».

O πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς πρόσφατα συμπλήρωσε το ένα έτος, και τα σημάδια επιβράδυνσης των εχθροπραξιών είναι ελάχιστα.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ η σύγκρουση επεκτείνεται σε μάχες σε πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και του Ιράν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέιμι Ντίμον δήλωσε ότι παραμένει επιφυλακτικός για το μέλλον της οικονομίας.

«Ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική, παραμένουν προς διευθέτηση αρκετά κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, των αναγκών σε υποδομές, της αναδιάρθρωσης του εμπορίου και της εκ νέου στρατιωτικοποίησης του κόσμου», δήλωσε ο Τζέιμι Ντίμον.

«Ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, αυτά τα γεγονότα και η επικρατούσα αβεβαιότητα καταδεικνύουν γιατί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε περιβάλλον».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!