O ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan, Tζέιμι Ντίμον, στην ετήσια συνάντηση του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, μίλησε για γεωπολιτικά «κύματα» που έχουν γίνει «τσουνάμι» το οποίο θα συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά τους και πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Γ’ ΠΠ έχει ήδη αρχίσει.

">

O Ντίμον, που συνήθως δίνει μεγάλη προσοχή στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και στις αποφάσεις της Federal Reserve, το τελευταίο χρονικό διάστημα ασχολείται εξ’ολοκλήρου με την γεωπολιτική καθώς δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Όπως είπε, οι αγορές και τα μακροοικονομικά δεδομένα μικρή σημασία έχουν ενώπιον όλων αυτών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος και προβληματισμένος για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης και για το μέτωπο που έχουν συμπήξει η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρειος Κορέας και το Ιράν» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Αυτές οι δυνάμεις κάνουν ξεκάθαρα λόγο για διάλυση του συστήματος που καθιέρωσαν οι ΗΠΑ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό το σύστημα, όμως, γέννησε μια εποχή άνευ προηγουμένου παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Πλέον, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Έχουμε ήδη μάχες οι οποίες διεξάγονται σε πολλές χώρες».

Στη συνέχεια, ο CEO της JP Morgan είπε ότι οι ομάδες διαχείρισης κινδύνου στην τράπεζά του έχουν «τρέξει σενάρια που θα σας σοκάρουν» όσον αφορά τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας σύγκρουσης που βγει εκτός ελέγχου.

«Παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό στενά τη γεωπολιτική κατάσταση. Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι ύπουλες και χειροτερεύουν».

«Υφίσταται σημαντικός ανθρώπινος πόνος, και η έκβαση αυτών των καταστάσεων θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο στα βραχυπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα όσο και πιο σημαντικά στην πορεία της ιστορίας», συμπλήρωσε, προσθέτοντας:

Η διεθνής τάξη που ίσχυε από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διαλύεται, με συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τον κίνδυνο «πυρηνικού εκβιασμού» από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντίμον θεωρεί πως η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα».

Για αυτό παραμένει επιφυλακτικός για το μέλλον της οικονομίας, παρά τις ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει σχεδιάσει μια ήπια προσγείωση.

«Ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική, παραμένουν προς διευθέτηση αρκετά κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, των αναγκών σε υποδομές, της αναδιάρθρωσης του εμπορίου και της εκ νέου στρατιωτικοποίησης του κόσμου», δήλωσε ο Ντίμον.

«Ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, αυτά τα γεγονότα και η επικρατούσα αβεβαιότητα καταδεικνύουν γιατί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε περιβάλλον».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!