Στο «τραπέζι» συζητήσεων του υπουργείου Οικονομικών, έχει πέσει το ενδεχόμενο, επαναφοράς της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 12 λεπτά το λίτρο συν ΦΠΑ (σύνολο 15 λεπτά) από την 1η Νοεμβρίου παρά την πτωτική τάση των διεθνών τιμών.

Οι τιμές στο φυσικό αέριο από το απόλυτο ρεκόρ των 349 ευρώ τον Αύγουστο, κυμάνθηκαν τον Σεπτέμβριο σε ένα εύρος 220-250 ευρώ και τον Οκτώβριο η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή των 112-127 ευρώ.

Ανάλογη είναι και η πορεία και των μέσων τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα τα χρήματα που χρειάστηκε να βάλει ο προϋπολογισμός στο πακέτο επιδοτήσεων (σ.σ. το κύριο βάρος σηκώνει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) περιορίστηκε από τα 900 εκατ. ευρώ του Σεπτεμβρίου στα 100 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Αν δεν υπάρξουν ανατροπές, εκτιμάται ότι το τελευταίο δίμηνο του έτους η απαιτούμενη δημοσιονομική παρέμβαση για να σβήσουν οι φωτιές στα τιμολόγια του ρεύματος θα είναι σχεδόν μηδενική.

Πετρέλαιο κίνησης

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα συνηγορούν στην επαναφορά της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 12 λεπτά το λίτρο συν ΦΠΑ (σύνολο 15 λεπτά) από την 1η Νοεμβρίου παρά την πτωτική τάση των διεθνών τιμών.

Με αυτό το μέτρο φαίνεται να κλείνει ο κύκλος των παροχών για το τρέχον έτος. Οι όποιες δημοσιονομικές εξοικονομήσεις προκύψουν στη βάση των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, θα αρχίσουν να χτίζουν τον κουμπαρά των νέων μέτρων στήριξης το 2023, πριν τις εκλογές.

Πέραν την επιδότησης του πετρελαίου κίνησης για το τελευταίο δίμηνο του έτους, δεν υπάρχει περιθώριο πρόσθετων μέτρων για φέτος.

Αντίθετα, είναι παραπάνω από πιθανό ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ φέτος να αποδειχθεί συντηρητικός καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι παραπάνω από πιθανό να κλείσει πιο κοντά στο 6% παρά στο αναθεωρημένο 5,3%.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές με πρωτογενές έλλειμμα κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ, εξασφαλίζοντας έτσι μια καλύτερη αφετηρία για το εκλογικό 2023 όταν προφανής επιθυμία είναι να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της κοινωνίας κάθε διαθέσιμο ευρώ χωρίς να εκπέμπεται μήνυμα αμφισβήτησης του στόχου επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα (0,7% του ΑΕΠ).

Ήδη, μια «μαγιά» πρόσθετων μέτρων για το 2023 έχει αρχίσει να δημιουργείται. Στο βαθμό όπου οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν σχετικά χαμηλά, πόσο μάλλον εάν αποκλιμακωθούν κι άλλο, το 1 δισ. ευρώ του αποθεματικού για τους λογαριασμούς ρεύματος που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του επομένου έτους μπορεί να αξιοποιηθεί αλλιώς.

Για την ακρίβεια, από το 1 δισ. ευρώ τα 800 εκατ. ευρώ έχουν μπει στην άκρη για το ρεύμα και τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ αφορούν το επίδομα θέρμανσης.

Ο «κουμπαράς» μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αν για παράδειγμα η ευρωζώνη γλιτώσει την ύφεση και η Ελλάδα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ταχύτητα. Μπορεί αντίστροφα βεβαίως, να αδειάσει καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και οι ανατροπές και οι κρίσεις στο διεθνές σκηνικό διαδέχονται τα τελευταία χρόνια η μία την άλλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">