Εντυπωσιακή φαίνεται να είναι η πτώση των τιμών στα καύσιμα τον τελευταίο μήνα και όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον και την επόμενη εβδομάδα με τις διεθνείς τιμές να τείνουν διαμορφωθούν σε χαμηλά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, κάτω από το όριο του 1,6 ευρώ/λίτρο έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή πώλησης του diesel στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα, με την αμόλυβδη βενζίνη να διατίθεται λίγο πάνω από το 1,7 ευρώ/λίτρο.
Αποκλιμακώνονται σταδιακά οι τιμές των υγρών καυσίμων στα πρατήρια της χώρας, ακολουθώντας την πτώση που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές ο μαύρος χρυσός.
Με την τιμή του Brent να διαπραγματεύεται σταθερά κάτω από τα επίπεδα των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 10% σε διάστημα μιας εβδομάδας, οδηγώντας και τις τιμές των υγρών καυσίμων να βρεθούν στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το ότι παρά το γεγονός ότι σε αρκετά πρατήρια οι τιμές των υγρών καυσίμων έχει υποχωρήσει και μάλιστα σημαντικά, σε άλλα οι τιμές παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα, αγγίζοντας τα 2,0 ευρώ σε βενζίνης και diesel.
Οι προβλέψεις για το μέλλον
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση που οι τιμές του αργού πετρελαίου διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα (76,6 δολάρια/βαρέλι), οι τιμές των υγρών καυσίμων αναμένεται να υποχωρήσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Βέβαια οι προβλέψεις των ειδικών δεν είναι τόσο αισιόδοξες, καθώς οι περισσότεροι οίκοι συνηγορούν ότι μέσα στο 2023 οι τιμές του μαύρου χρυσού θα επιστρέψουν στα επίπεδα των 100 δολαρίων/βαρέλι, καθώς οι χώρες του OPEC+ πρόκειται να μειώσουν σταδιακά την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου την ίδια στιγμή που η οικονομία της Κίνας θα βρίσκει και πάλι τον ρυθμό της μετά τις αρρυθμίες που προκάλεσαν οι αυστηροί περιορισμοί (lockdowns) σε πολλά τμήματα της χώρας.
Δεν είναι πάντως λίγοι, πάντως, εκείνοι που προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα γνωρίσει μια νέα ύφεση, γεγονός που με τη σειρά του θα επιβραδύνει τη βιομηχανική δραστηριότητας, μειώνοντας σημαντικά τη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό» και ρίχνοντας την αξία του στο επίπεδο των 60 δολαρίων/βαρέλι.