ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Η Ρωσία στέλνει το 60% του φ.α. που πήγαινε στην ΕΕ στην Κίνα – Στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται για «εμπορικό πόλεμο» με ΗΠΑ

Λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η Ρωσία στέλνει το 60% του φ.α. που πήγαινε στην ΕΕ στην Κίνα – Στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται για «εμπορικό πόλεμο» με ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου «προς Ανατολάς», κυρίως στην Κίνα, και θα διαμορφώσει τις τιμές πώλησης προς την Ευρώπη με την χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Και όλα αυτά όταν τώρα οι δυτικές χώρες και ιδιαίτερα αυτές της ΕΕ μετά την αλόγιστη επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αποκορύφωμα το πλαφόν τώρα βλέπουν τα ενεργειακά τους αποθέματα να αδειάζουν, με τον χειμώνα να είναι μόνο στην αρχή του και την ίδια στιγμή να ετοιμάζονται για “εμπορικό πόλεμο” με τις ΗΠΑ που εκμετελλευόμενες την απουσία του ρωσικού φ.α. πλέον προωθούν επιδοτήσεις με “πράσινο” αποτύπωμα ώστε να χτυπήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία. 

Τον Οκτώβριο, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που διέρχονται από τον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και σταμάτησαν τις απευθείας πωλήσεις φυσικού αερίου στην Γερμανία, ο Πούτιν πρότεινε την δημιουργία ενός «κόμβου φυσικού αερίου» στην Τουρκία.

«Μεταξύ των σημαντικών αναπτυσσόμενων πελατών του ρωσικού φυσικού αερίου είναι οι γείτονές μας συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας… Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε έναν κόμβο φυσικού αερίου» δήλωσε ο Πούτιν κατά την συνάντηση που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αλλά αν μιλάμε για την δημιουργία μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αυτή μπορεί να γίνει στους επόμενους μερικούς μήνες. Και εκεί, σε μεγάλο βαθμό, είναι που θα καθορίσουμε την τελική τιμή για τους Ευρωπαίους καταναλωτές μας, διότι αυτό που έχουν κάνει στις πλατφόρμες τους είναι τρέλα».

Ο Πούτιν άσκησε κριτική στην Ευρώπη που έχει επιλέξει μηχανισμούς διαμόρφωσης τιμών spot αντί των μακράς διάρκειας συμβολαίων, οι οποίες αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά των εξαγωγών φυσικού αερίου της ρωσικής Gazprom.

Ο Πούτιν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την πλατφόρμα που πρότεινε.

Ο ίδιος είπε ότι θα προωθήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου «προς Ανατολάς».

Η Ρωσία αρχίσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα στα τέλη του 2019 μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας» , ο οποίος την εφοδίασε με περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου το 2021 , αλλά θα φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του των 38 bcm το 2025. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι ο υπ’ αριθμόν 3 προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας.

Τον Φεβρουάριο ο Πούτιν κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα από την ρωσική Άπω Ανατολή.

Η Ρωσία θα κατασκευάσει έναν νέο αγωγό, τον «Δύναμη της Σιβηρίας 2», που θα διέρχεται μέσω της Μογγολίας, με την προοπτική να πουλάει επιπροσθέτως 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο Πούτιν είπε ότι τα σχέδια αυτά θα επιτρέψουν στην Ρωσία να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα στα 48 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2025 και στα 88 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2030.

«Στην πραγματικότητα, αυτό είναι περισσότερο από το 60% των προμηθειών φυσικού αερίου που διοχετεύθηκε στην Δύση πέρυσι» δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στα 88 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο Πούτιν στην ομιλία του είπε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει τις οικονομικές της σχέσεις με εταίρους στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική για να αποτρέψει τις προσπάθειες της Δύσης να την απομονώσουν οικονομικά.

«Θα καταργήσουμε τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη χρηματοδότηση. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι με την επιβολή κυρώσεων, οι δυτικές χώρες προσπαθούσαν να σπρώξουν τη Ρωσία στην περιφέρεια της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αλλά εμείς δεν θα ακολουθήσουμε ποτέ την οδό της αυτοαπομόνωσης», δήλωσε.

«Αντιθέτως, διευρύνουμε και θα διευρύνουμε τη συνεργασία με όλους όσοι ενδιαφέρονται για αυτήν».

 Ο ακήρυκτος πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ για τις «πράσινες» επιδοτήσεις

Και την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες οδηγούν τους πολίτες στον πάγο και με το σκάνδαλο Qatargate να σκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής, τώρα προσπαθούν να βρουν τρόπους να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του μπλοκ ενόψει της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της «πράσινης επιδότησης» των ΗΠΑ.

Στις εργασίες της Πέμπτης, οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ φαίνεται πως πλέον «ρίχνουν το μπαλάκι» στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να υποβάλει προτάσεις τον Ιανουάριο για κινητοποίηση σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών εργαλείων και βελτίωση των συνθηκών για επενδύσεις.

Επιπλέον, επιδιώκουν την ανάπτυξη μιας στρατηγικής από την Κομισιόν έως τις αρχές του 2023, η οποία θα στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, υπό το πρίσμα των «πράσινων» επιδοτήσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

 Πάντως, όπως αναμενόταν, άφησαν για τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Δευτέρας τις αποφάσεις για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Η ημερομηνία αυτή είναι και η καταληκτική.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι, ενώ η εντολή για την διαμόρφωση ενός πλαφόν ( μηχανισμού διόρθωσης τιμών ) δόθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και δείχνει το άγχος που έχει καθώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και οι υπογραφές στις κυρώσεις φαίνεται πλέον να γυρίζουν μπούμερανγκ.

ΗΠΑ και ΕΕ οδεύουν σε πόλεμο για τις «πράσινες» επιδοτήσεις

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν πρόθυμοι να εμπλακούν σε μια διατλαντική διαμάχη για τον «πράσινο» νόμο του Τζο Μπάιντεν, γνωστό και ως νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), παρόλο που σχετίζεται με την ενίσχυση της πράσινης τεχνολογίας και τις κινήσεις για ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Γεγονός είναι ότι το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη επικρατεί αρκετή αναστάτωση για τις επιδοτήσεις που προσφέρει στις αμερικανικές εταιρείες ο νόμος αυτός, οι οποίες -σύμφωνα με την ανατολική πλευρά του Ατλαντικού- καταστρατηγούν τον δίκαιο επιχειρηματικό ανταγωνισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα στοιχεία του IRA κινδυνεύουν να διαλύσουν τους όρους ανταγωνισμού και κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών», έγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη. Αποκάλυψε, επίσης, ένα σχέδιο «αντίστασης» στην αμερικανική νομοθεσία, που θα έδινε στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ελευθερία να επενδύσουν στις δικές τους εταιρείες και που ενδεχομένως θα ανακατευθύνει τα κεφάλαια της ΕΕ σε εταιρείες που τα έχουν ανάγκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.