Πολύ ανησυχητικά είναι αυτά που είπε η Ευρωπαία κεντρική τραπεζίτης Kριστίν Λαγκάρντ, αποκαλύπτοντας ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ρήγματα παρόμοια με αυτά του 1929!

">

Μέχρι τώρα τέτοιες διαπιστώσεις τις έκαναν γνωστοί οικονομικοί οίκοι όπως η Gold Switzerland, αλλά ποτέ ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος όπως η πρόεδρος της ΕΚΤ, αλλά και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ!

Ρήγματα παρόμοια με τις πιέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον «οικονομικό εθνικισμό», την κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου και τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1920 αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, όπως προειδοποίησε από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον τη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Έχουμε αντιμετωπίσει τη χειρότερη πανδημία από τη δεκαετία του 1920, τη χειρότερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1940 και το χειρότερο ενεργειακό σοκ από τη δεκαετία του 1970», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτές οι διαταραχές, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, έχουν μεταβάλει ριζικά την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Δύο ημέρες αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ωθώντας τις αγορές μετοχών σε ιστορικά υψηλά, η πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετοί παραλληλισμοί «μεταξύ της δεκαετίας του 1920 και του 2020», επισημαίνοντας πως και στις δύο εποχές διαπιστώνονται «οπισθοδρομήσεις στην ενοποίηση του παγκόσμιου εμπορίου» και την τεχνολογική πρόοδο.

Βέβαια, στη δεκαετία του 1920 η νομισματική πολιτική έκανε τα πράγματα χειρότερα, δεδομένου ότι η τήρηση του Κανόνα του Χρυσού προκάλεσε σε κορυφαίες οικονομίες αποπληθωρισμό και τραπεζικές κρίσεις…

Συνεπώς, «είμαστε σε καλύτερη θέση σήμερα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές από ό,τι οι προκάτοχοί μας», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Πριν από έναν αιώνα, είπε, οι κεντρικοί τραπεζίτες έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο ότι η σύνδεση των νομισμάτων με τον χρυσό και τις σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες «δεν προσφέρεται σε περιόδους βαθιάς διαρθρωτικής αλλαγής»

Στο παρελθόν, αυτή η πολιτική ώθησε τον κόσμο σε αποπληθωρισμό, τροφοδοτώντας την «οικονομική δυσφορία» και συμβάλλοντας στην έναρξη ενός «κύκλου οικονομικού εθνικισμού».

Σήμερα, τα εργαλεία των κεντρικών τραπεζών για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών «έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά», είπε.

Κατόπιν, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε ταχέως με το που οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια το 2022.

Οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύθηκαν λόγω αύξησης της ζήτησης μετά την πανδημία, των διαταραχών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χαρακτήρισε το επεισόδιο ως «ακραίο stress test» για τη νομισματική πολιτική.

Σημειώνεται πως οι κεντρικοί τραπεζίτες κατάφεραν να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική τους τελευταίους μήνες καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, αλλά έφτασε στο χαμηλό τριετίας του 2,2% τον Αύγουστο.

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, αποφεύγοντας την αύξηση της ανεργίας.

«Είναι σπάνιο να αποφευχθεί σημαντική επιδείνωση της απασχόλησης όταν οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια ως απάντηση στις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Αλλά η απασχόληση στη ζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί κατά 2,8 εκατομμύρια άτομα από τα τέλη του 2022», είπε.

Ωστόσο, ζητήματα όπως πιθανά πισωγυρίσματα στην παγκοσμιοποίηση, η μερική αποσύνθεση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, η μονοπωλιακή ισχύς τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google στην αγορά και η «ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης» θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Η αβεβαιότητα θα «παραμείνει σε υψηλά επίπεδα» για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής, είπε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας:

«Πρέπει να διαχειριστούμε τα πράγματα καλύτερα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!