Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε σήμερα, αξιωματούχους από την ομάδα κρατών G20, προκειμένου να προχωρήσουν στην λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Βέβαια αυτό θα σημάνει την δημιουργία ενός σπιράλ εσωστρέφειας και αποεπένδυσης ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές των καυσίμων λόγω δυτικών κυρώσεων στην Ρωσία θα εκτοξεύονται.
Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε για ότι η “εξαιρετικά ασταθής” εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη, αν επικρατήσουν υψηλότερες τιμές. Η ίδια, μιλώντας στη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδονησία, δήλωσε ότι η κλιμάκωση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έχει αυξήσει την πίεση στις τιμές των προϊόντων και της ενέργειας, ενώ οι οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται πιο δύσκολες, αναφορικά με τις προβλέψεις.
Την ίδια στιγμή, οι δυσκολίες από την πανδημία COVID-19, αλλά και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούν να κάνουν πιο δύσκολες στις οικονομικές δραστηριότητες.
Οι πιέσεις που δέχονται οι χώρες που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος είναι ακόμη μεγαλύτερες, ενώ η κατάσταση διαχείρισης του εξωτερικού χρέους “επιδεινώνεται ταχύτατα”, υπογράμμισε η ίδια, σύμφωνα με ένα κείμενο των δηλώσεών της.
Στην εισήγησή του προς την G20, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η «ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής» – μία κωδική ονομασία για τη σύσφιξη της πολιτικής και την αύξηση των επιτοκίων – πρέπει να συνεχισθεί γρήγορα όπου ο πληθωρισμός αποκτά ευρύτερη βάση και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Ευρωζώνη, επιταχύνεται.
Ειδικά για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου ο υψηλός πληθωρισμός συνοδεύεται από πολύ σφιχτές αγορές εργασίας, το Ταμείο εκτιμά ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που έχουν προαναγγελθεί από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών, σε συνάρτηση με τα νεότερα στοιχεία.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει ανακοινώσει εκτιμήσεις των στελεχών της, σύμφωνα με τις οποίες το βασικό επιτόκιο της θα αυξηθεί στο 3,6% το 2023, ένα επίπεδο το οποίο το Ταμείο φαίνεται ότι θεωρεί κατώτερο από αυτό που χρειάζεται για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.
Το Ταμείο προβάλλει ιδιαίτερα και τη σωστή επικοινωνία που πρέπει να ακολουθηθεί από τις κεντρικές τράπεζες, σε μία περίοδο υπερβολικής αβεβαιότητας και πολλών καθοδικών κινδύνων, ώστε να διατηρήσουν αυτές την αξιοπιστία των πολιτικών τους. «Για παράδειγμα, οι συνεχιζόμενες εκπλήξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού θα απαιτούσαν μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, πέραν αυτής που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, προκαλώντας πιθανότατα πρόσθετη μεταβλητότητα και sell-off των ριψοκίνδυνων assets και των κρατικών ομολόγων».
Ο υψηλός πληθωρισμός και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προμηνύουν ότι και το επόμενο έτος θα είναι πολύ δύσκολο. «Θα είναι δύσκολο το 2022 – και πιθανόν ακόμη πιο δύσκολο το 2023, με αυξημένο κίνδυνο ύφεσης», αναφέρει η Γκεοργκίεβα.
Οπως προκύπτει από στοιχεία που επικαλείται το Ταμείο, η πλειονότητα των κεντρικών τραπεζών έχει προχωρήσει ήδη σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων: 75 κεντρικές τράπεζες – ή περίπου τα τρία τέταρτα αυτών που παρακολουθεί το ΔΝΤ – έχουν κάνει αυξήσεις από τον Ιούλιο του 2021, κατά μέσο όρο 3,8 φορές.
Για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου τα επιτόκια αυξήθηκαν νωρίτερα, η μέση αύξησή τους είναι 3 ποσοστιαίες μονάδες – σχεδόν διπλάσια από τις 1,7 μονάδες που είναι η μέση αύξηση στις αναπτυγμένες οικονομίες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.