Νέα «ναρκοπέδια» εμφανίζονται μπροστά στην αμερικανική οικονομία, καθώς τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών, παρουσίασαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ζημιές που αγγίζουν τα 19 δισ. δολάρια, οι οποίες προήλθαν από επισφαλή δάνεια, καθώς όλο και περισσότεροι κάτοχοι πιστωτικών καρτών αλλά και δανειολήπτες εμπορικών ακινήτων αθετούν τις πληρωμές τους, λόγω των συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων , δημιουργώντας εκ νέου ένα κλίμα «Lehman Brothers», όπως είχε συμβεί το 2008.
Οι άσχημες οικονομικές επιδόσεις των αμερικανικών τραπεζών προστίθενται στην υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch, στην υποβάθμιση αμερικανικών τραπεζών κολοσσών από την Moody’s, και στο γεγονός ότι η ηλικίας 99 ετών αμερικανική εταιρεία φορτηγών Yellow κατέθεσε επίσημα την Κυριακή αίτημα για υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης, μέσω του άρθρου 11 του αμερικανικού Συντάγματος!
Η Yellow, που παλαιότερα ονομαζόταν YRC Worldwide, είναι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες μεταφορών φορτηγών και κυρίαρχος παίκτης στο τμήμα των μεταφορών.
Φυσικά όλα αυτά είναι αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ότι κακό συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι κακό και για τις δυτικές χώρες.
Πολλοί υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει άμεσα στάση στην αύξηση των επιτοκίων γιατί έχει μειωθεί η ικανότητα των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις αυξημένες δόσεις.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ανακοίνωσαν 18,9 δισ. δολάρια σε διαγραφές – ζημίες για δάνεια που χαρακτηρίζονται ως μη ανακτήσιμα, ποσό που είναι αυξημένο κατά 17% σε σχέση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 75% από την ίδια περίοδο πέρυσι!
Συνολικά έχασαν 61 σεντς για κάθε 100 δολάρια δανείων, περισσότερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Η εκτόξευση των επισφαλειών οφείλεται στην αδυναμία των δανειοληπτών που έχουν λάβει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο να ανταποκριθούν στις νέες δόσεις μετά την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολτικής από την Fed που οδήγησε υψηλά τα επιτόκια.
Το επιτόκιο της Fed για το χρέος πιστωτικών καρτών με καθυστέρηση 30 ή περισσότερες ημέρες αυξήθηκε στο 7,2% το δεύτερο τρίμηνο, από 6,5% το πρώτο τρίμηνο, το οποίο ήταν και το υψηλότερο ποσοστό από το πρώτο τρίμηνο του 2012, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας. Οι συνολικές καθυστερήσεις χρεών αυξήθηκαν στο 3,18% από 3%.
Παράλληλα οι καταναλωτές ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι ιδιοκτήτες πασχίζουν να νοικιάσουν τα κτήρια που στεγάζουν γραφεία καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι.
Από την πλευρά τους οι αμερικανικές τράπεζες προετοιμάζονται για την συνέχιση της αύξησης των ζημιών. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, έβαλαν συλλογικά στην άκρη επιπλέον 21,5 δισ. δολάρια σε προβλέψεις για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών από δάνεια!
Αυτό από μόνο του σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχουν βάλει στην άκρη οι αμερικανικές τράπεζες σε οποιαδήποτε περίοδο τριών μηνών από τα μέσα του 2020 και το τρίτο υψηλότερο ποσό σε μια δεκαετία.
Πολλές τράπεζες σχηματίζουν προβλέψεις για ζημίες από δάνεια σε περίπτωση που η ανεργία αυξηθεί σε περίπου 5% από το τρέχον επίπεδο του 3,5%.
«Τι θα μπορούσε να τις οδηγήσει σε επίπεδα που δεν περιμένει η αγορά και στις οποίες οι τραπεζικές μετοχές θα αντιδρούσαν δυσμενώς;» αναρωτιέται ο τραπεζικός αναλυτής της RBC, Γκέραρντ Κάσιντι.«Θα έπρεπε να προκύψει αυτό που θα αποκαλούσα σκληρή προσγείωση της οικονομίας, όπου η ανεργία θα φτάσει στο 7%» απαντά.
Περισσότερες από τις μισές πρόσφατες απώλειες προήλθαν από τον δανεισμό με πιστωτικές κάρτες. Οι Αμερικανοί στράφηκαν όλο και περισσότερο στις πιστωτικές τους κάρτες για να τα βγάλουν πέρα οδεύοντας προς το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος των καρτών να ξεπεράσει για πρώτη φορά το 1 τρισσ δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Fed Νέας Υόρκης.
Το συνολικό χρέος των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 45 δισ. δολάρια την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σημειώνοντας αύξηση άνω του 4%. Αυτό οδήγησε το συνολικό ποσό της οφειλής σε 1,03 τρισ. δολάρια,στο υψηλότερο επίπεδο 20ετίας.
Η Capital One, ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ, υπέστη τις υψηλότερες απώλειες δανείων, με διαγραφές ύψους 2,77 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο. Η τράπεζα έχει επίσης δάνεια σε καθυστέρηση ύψους 11,8 δισ. δολαρίων έναντι 8,5 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι απώλειες από δάνεια ύψους 1,16 δισ. δολαρίων που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα, τα οποία δεν κατοικούνται από τον ιδιοκτήτη τους, υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε 1,17 δισ. δολάρια, το υψηλότερο ποσό εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πάνω από το 7% την εβδομάδα που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Fitch Ratings να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Το συμβατικό επιτόκιο για ένα 30ετές σταθερό ενυπόθηκο δάνειο αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 7,09% την εβδομάδα που έληξε στις 4 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών Υποθηκών που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.