Ο πρόεδρος του Queens’ College του Πανεπιστημίου του Cambridge και διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Αμπντουλάχ Ελ-Εριάν σε άρθρο για τους Financial Times αναφερόμενος στην συνεχή αύξηση των τιμών του χρυσού σε νέα επίπεδα ρεκόρ, είπε πως συντελείται μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας ο οποίος απειλεί το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο.
«Καθώς αναπτύσσει βαθύτερες ρίζες, αυτό ενέχει τον κίνδυνο να κατακερματίσει ουσιαστικά το παγκόσμιο σύστημα και να διαβρώσει τη διεθνή επιρροή του δολαρίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.
Αυτό θα είχε αντίκτυπο στην ικανότητα των ΗΠΑ να ενημερώνουν και να επηρεάζουν τα αποτελέσματα και θα υπονόμευε την εθνική τους ασφάλεια», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.
Τον τελευταίο χρόνο η τιμή της ουγγιάς χρυσού αυξήθηκε κατά 39,4% από 1.947 δολάρια σε 2.715 δολάρια ξεπερνώντας τους ρυθμούς αύξησης του αμερικανικού δείκτη S&P!
«Ρωτήστε γιατί συμβαίνει αυτό και συνήθως θα λάβετε μια απάντηση που θα αναφέρει μια γενική απώλεια εμπιστοσύνης στη διαχείριση της παγκόσμιας τάξης από την Αμερική και δύο συγκεκριμένες εξελίξεις.
Θα ακούσετε για την εργαλειοποίηση των εμπορικών δασμών και των επενδυτικών κυρώσεων από την Αμερική, μαζί με το μειωμένο ενδιαφέρον της για το βασισμένο σε κανόνες, συνεργατικό πολυμερές σύστημα, στο σχεδιασμό του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο πριν από 80 χρόνια», εξήγησε.
«Θα ακούσετε επίσης για την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να εμπορεύεται και να αναπτύσσει την οικονομία της, παρά το γεγονός ότι ορισμένες από τις τράπεζες της χώρας εκδιώχθηκαν το 2022 από το Swift, το διεθνές σύστημα που διέπει τη συντριπτική πλειοψηφία των διασυνοριακών πληρωμών.
Αυτό το κατάφερε δημιουργώντας ένα δυσκίνητο εναλλακτικό σύστημα εμπορίου και πληρωμών που περιλαμβάνει άλλες χώρες.
Αν και αναποτελεσματικό και δαπανηρό, αυτό επέτρεψε στη Ρωσία να παρακάμψει το δολάριο και να διατηρήσει ένα βασικό σύνολο διεθνών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων».
Στη συνέχεια, τονίζει, υπάρχει η πτυχή που σχετίζεται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπου οι ΗΠΑ θεωρούνται από πολλούς ως ασυνεπής υποστηρικτής τόσο των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.