Ο Πάβελ Ζαβάλνι, επικεφαλής της επιτροπής Ενέργειας της κάτω βουλής της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι ο αγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου Σαχαλίν-1 στη Ρωσική Άπω Ανατολή θα τεθεί υπό τη δικαιοδοσία της Μόσχας, όπως έχει ήδη γίνει με τον Σαχαλίν-2.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα διάταγμα με το οποίο η Μόσχα έθεσε πλήρως υπό τον έλεγχό της το έργο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου Σαχαλίν-2, μια κίνηση που ενδέχεται να αναγκάσει τη Shell και ιαπωνικές εταιρείες να αποχωρήσουν από το έργο.

Η Μόσχα άρχισε να κόβει και το πετρέλαιο προς την Δύση καθώς  κλείνει και τον αγωγό της Κασπίας από τον οποίο περνάει το 1% της παγκόσμιας παραγωγής.

">

Οι κινήσεις αυτές γίνονται λίγο μετά τις ιαπωνικές ανοησίες για «σπλιτ» στη τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Τέσσερις εταιρείες –η Rosneft, ExxonMobil, η ιαπωνική SODECO και η ινδική ONGC Videsh—είναι εταίροι στον Σαχαλίν -1. Η ExxonMobil αποφάσισε να αποσυρθεί από το έργο τον Μάρτιο, μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αναγκαστήκαμε εν μέσω κυρώσεων να λάβουμε την απόφαση να μεταφέρουμε τον Σαχαλίν-2 από το καθεστώς μοιράσματος της παραγωγής στη δικαιοδοσία της Ρωσίας.Προφανώς το ίδιο θα συμβεί και με τον Σαχαλίν- 1», δήλωσε ο Ζαβάλνι.

«Όταν επιβάλλονται κυρώσεις, όταν οι εταιρείες ουσιαστικά δεν μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά σε ένα έργο, αυτό δημιουργεί διάφορους κινδύνους για εμάς και αναγκαζόμαστε να λαμβάνουμε τέτοιου είδους αποφάσεις», πρόσθεσε.

Η πρόταση της Ιαπωνίας για αντίποινα στη Ρωσία επειδή η Μόσχα «πετάει» έξω τις ιαπωνικές εταιρείες από το κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχαλίνη-2, θα μπορούσε να πάει τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου στα 300 και 400 δολάρια το βαρέλι με συνέπεια την παγκόσμια οικονομική καταστροφή, όπως προειδοποίησε ο τ.πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η αιτία της ιαπωνικής πρότασης είναι το γεγονός ότι η Ρωσία ουσιαστικά απέβαλλε τη Shell και τις ιαπωνικές εταιρείες Mitsui & Co και Mitsubishi Corp από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της νήσου Σαχαλίνης, η οποία περιήλθε στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης το 1945 (δεν αναγνωρίστηκε η κατοχή της από την Ιαπωνία και της ΗΠΑ).
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρόταση των ιαπωνικών αντιποίνων δεν είναι τυχαία, καθώς το Τόκιο έχει έλθει σε απελπιστική κατάσταση σε ότι αφορά την ενεργειακή αδυναμία της Ιαπωνίας.