Φαίνεται πως οι συνήθειες και τα στερεότυπα είναι για να «σπάνε», καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, ο «φιλεργατικός» λαός της Γερμανίας, αποδεικνύεται λάτρης των αναρρωτικών αδειών και της εργασιακής βραδυκινησίας. Στην αντίπερα όχθη η Πολωνία και η Ελλάδα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πιο εργατικών ευρωπαϊκών λαών.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και δημοσιεύτηκαν από την ελβετική εφημερίδα Neuer Zürcher Zeitung, οι Γερμανοί όχι μόνο έχουν μειώσει το ωράριο εργασίας τους ήδη από το 2022, αλλά αντιθέτως παίρνουν και τις περισσότερες αναρρωτικές άδειες.

Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, λαμβάνουν 25 μέρες αναρρωτικής άδειας, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος αναρρωτικών αδειών στην Ευρώπη είναι 14.

Παράλληλα, η Αυστρία κυμαίνεται στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς και αυτοί έχουν μειώσει αισθητά το σύνολο των ωρών που εργάζονται.

Σύμφωνα με την ΝΖΖ, στην Ευρώπη είναι εμφανής η αλλαγή κουλτούρας, με στροφή προς τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο και τις εκτός εργασίες φιλοδοξίες.

Σε ένα επίπεδο, επισημαίνεται, είναι δείγμα ευημερίας το γεγονός ότι π.χ. ένας εργαζόμενος στην Ελβετία έχει την άνεση να εργάζεται κατά 40% λιγότερο από έναν εργαζόμενο στην Πολωνία ή την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως τη Σουηδία ή την Ελβετία παρουσιάζεται έντονα το φαινόμενο της ημιαπασχόλησης, λόγω των επιπρόσθετων οικογενειακών υποχρεώσεων.

Η Σουηδία αναγνώρισε το πρόβλημα και μείωσε τους συντελεστές φορολογίας για οικογένειες από 53% σε 32%, ενθαρρύνοντας πολλούς να επιστρέψουν σε εργασία πλήρους απασχόλησης, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία επιβάλλει 41% και η Ελβετία 26%.

Τέλος, για τους χαμηλόμισθους, η κατάσταση στην Γερμανία είναι ακόμη πιο αποθαρρυντική για περισσότερη εργασία, καθώς σύμφωνα με την έρευνα αρέσκονται στην επιδοματική πολιτική, τα οποία μειώνονται όσο αυξάνεται το εισόδημα του εργαζόμενου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!