ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πολύ κακό για το... τίποτα! Κυριολεκτικά, όμως...
prodeals.gr

Ο χρυσός παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ την στιγμή που οι τιμές των ομολόγων πέφτουν και το δολάριο ανεβαίνει! – Τι φοβούνται οι αγορές;

Ο πλανήτης διανύει μία περίοδο όπου παραβιάζονται όλοι οι βασικοί κανόνες της σύγχρονης οικονομίας

Ο χρυσός παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ την στιγμή που οι τιμές των ομολόγων πέφτουν και το δολάριο ανεβαίνει! – Τι φοβούνται οι αγορές;

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πιθανότητα εξάπλωσης των πολέμων στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλούν μεγάλες και ανησυχητικές στρεβλώσεις καθώς η τιμή του χρυσού συνεχίζει να αυξάνεται παρά την άνοδο του δολαρίου και την πτώση στις τιμές των ομολόγων!

Όπως είναι γνωστό οι τιμές των ομολόγων και οι τιμές του χρυσού ακολουθούν παράλληλες διαδρομές καθώς θεωρούνται ασφαλή καταφύγια σε περιόδους που εμφανίζονται οικονομικές δυσκολίες και αναταράξεις στα επιτόκια.

Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, καταγράφεται ραγδαία πτώση στις τιμές των ομολόγων (δηλαδή άνοδος των επιτοκίων από τα οποία επιβαρύνονται) και την ίδια στιγμή το δολάριο ανεβαίνει!

Θα έπρεπε λοιπόν η τιμή του χρυσού να ξεκινήσει να πέφτει.

Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει είναι να βρίσκεται 29% υψηλότερα από την αρχή του έτους κοντά σε νέες τιμές ιστορικού ρεκόρ στα 2.700 δολάρια η ουγκιά.

Ο χρυσός θα μπορούσε να δει την καλύτερη χρονιά του από το 1979 το οποίο ήταν εκτός πληθωριστικής έκρηξης ενώ ο χρυσός ανέβηκε +126% μέσα σε 12 μήνες!

Τα επίσημα παγκόσμια αποθέματα χρυσού έχουν φτάσει τα 1.170 εκατομμύρια ουγκιές κι αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσότητα από τη δεκαετία του 1970.

Επιχειρείται να περάσει το αφήγημα ότι ο πληθωρισμός πλέον θα αρχίσει να πέφτει κι αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησε η μείωση των επιτοκίων.

Η συσσώρευση όμως χρυσού δείχνει ότι τα ισχυρότερα κράτη αλλά και οι πιο σοβαροί επενδυτές δεν το δέχονται το αφήγημα αυτό.

Ο πληθωρισμός δεν έχει περιοριστεί και αυτό οφείλεται στις πολεμικές συγκρούσεις και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο φόβος όμως μίας παγκόσμιας συγκρούσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και στην Μέση Ανατολή προκαλεί έναν επιπλέον φόβο: Εάν η κατάσταση ξεφύγει τα πρώτα οικονομικά εργαλεία που θα εξαϋλωθούν θα είναι τα ομόλογα και τα χρήματα.

Το μόνο που θα έχει αξία θα είναι ο χρυσός.

Να το θέσουμε απλά:

Μετά από μία παγκόσμια σύγκρουση ένα δωμάτιο με ράβδους χρυσού παραμένει ένα δωμάτιο με ράβδους χρυσού.

Ένα δωμάτιο όμως με χρήματα ή με ομόλογα μετά την καταστροφή θα είναι ένα δωμάτιο με παλιόχαρτα…

Ο πλανήτης διανύει μία περίοδο όπου παραβιάζονται όλοι οι βασικοί κανόνες της σύγχρονης οικονομίας.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι οι αγορές δε νιώθουν σίγουρες για την εξέλιξη των πραγμάτων και αναμένουν με αγωνία την ολοκλήρωση των εκλογών στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

Μία νίκη του Ν.Τραμπ είναι πολύ πιθανό να φέρει την ειρήνευση και την έναρξη μίας καινούργιας περιόδου οικονομικής ευημερίας.

Κάτι το οποίο δεν αναμένεται με νίκη των Δημοκρατικών και της Κ.Χάρις, κάτι το οποίο θα επέτρεπε στο διευθυντήριο που κρύβεται από πίσω τους και προκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίσει να ασκεί την ίδια επικίνδυνη για όλους πολιτική.

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες πλοιοκτήτες ο Α.Μαρτίνος πρόσφατα τα είπε «έξω από τα δόντια» και ξεκαθάρισε ότι «αν δεν μετέφεραν το ρωσικό πετρέλαιο οι Έλληνες εφοπλιστές οι τιμές θα ήταν διπλάσιες»!

Πρόσθεσε μάλιστα μιλώντας μιλώντας στο 5ο Athens Triennial Meeting πως «τα 9/10 του πλανήτη απέχουν από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Είναι σαφές πως όσο συνεχίζεται το στρεβλό αυτό κλίμα με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία οι τιμές του χρυσού θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν γιατί κανείς δεν θα νιώθει ασφαλής.

Πόσο μάλλον αν ξεφύγει η κατάσταση στην αντιπαράθεση Ισραήλ – Ιράν και αυτή εξελιχθεί σε μία ολοκληρωτική σύγκρουση που θα έχει άμεση επίπτωση στις τιμές του πετρελαίου.

.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.