H ανακοίνωση από τον OPEC της αύξησης την άντληση πετρελαίου κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και κατά 648.000 βαρέλια τον Αύγουστο, όπως και η δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Σαουδικής Αραβίας να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο το επόμενο διάστημα, δεν επηρέασε τις αγορές του «μαύρου χρυσού», παρά το γεγονός ότι ο φόβος της ύφεσης κυριαρχεί.
Έτσι την ίδια στιγμή που οι σύμμαχες χώρες με την Ρωσία απολαμβάνουν πετρέλαιο με τιμή ακόμα και 50 δολάρια το βαρέλι στην Δύση ότι και να αποφασίζουν οι τιμές έχουν εκτροχιαστεί και πλέον σε λίγο καιρό μπορεί να μιλάμε για οικονομικό όλεθρο.
Σημειώνεται ότι οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν έχουν συμφέρον να αφήσουν τις τιμές να εκτοξευθούν περαιτέρω – υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 150 δολάρια το βαρέλι – μιας και μια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα περιόριζε σημαντικά την κατανάλωση αργού πετρελαίου, αλλά με τις συνεχείς αποφάσεις κυρώσεων της Δύσης στην Ρωσία το αποτέλεσμα είναι να… “πυροβολεί τα πόδια της”.
Στις 17.00 ώρα Ελλάδας το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχυόταν κατά 0,95%, σε επίπεδα πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφάνιζε άνοδο 0,50% , οριακά κάτω από τα 117 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, στις 17.55 , το Brent παράδοσης Αυγούστου υποχωρούσε και πάλι κατά 0,40%, λίγο κάτω από τα 116 δολάρια ανά βαρέλι.
Την ίδια στιγμή και το αμερικανικό αργό κατέγραφε μείωση της αύξησης , σε επίπεδα λίγο κάτω από τα 115 δολάρια ανά βαρέλι. Λίγα λεπτά αργότερα, τόσο το Brent , όσο και το αμερικανικό αργό, κατέγραφαν πάλι ισχυρά κέρδη, στα επίπεδα των 117 δολαρίων ανά βαρέλι.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων, το Βrent είχε κατέβει ως και στα 112,50 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό λίγο πάνω από τα 111 δολάρια.
Ωστόσο, η αγορά κυριαρχείται από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.
Ελάχιστη επίπτωση είχε και η συμφωνία στον OPEC+ , στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, να αυξήσει την παραγωγή ώστε να αντισταθμιστεί η μείωση της άντλησης ρωσικού πετρελαίου.
Όπως είναι γνωστό αρκετές χώρες, κυρίως από την Ασία, έχουν αυξήσει κατά πολύ τις αγορές ρωσικού πετρελαίου για να επωφεληθούν από την «έκπτωση» που παρέχουν οι Ρώσοι – και η οποία φτάνει κατά περίπτωση ακόμα και τα 50 δολάρια ανά βαρέλι.