Πρωτοβουλία ενάντια στον οικονομικό εξαναγκασμό (σ.σ. όπως αυτός εξηγείται από αυτές τι χώρες) αναλαμβάνουν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, οι οποίοι δεσμεύθηκαν σήμερα να πάρουν μέτρα για να εξασφαλίσουν πως όποιος αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο την οικονομική εξάρτηση, θα αποτύχει και θα αντιμετωπίσει συνέπειες ενώ την ίδια στιγμή μιλούν για ανάγκη επενδύσεων του δημοσίου στον τομέα του φυσικού αερίου.
Η πρωτοβουλία με την ονομασία Πλατφόρμα Συντονισμού για τον Οικονομικό Εξαναγκασμό θα χρησιμοποιεί την έγκαιρη προειδοποίηση και το γρήγορο διαμοιρασμό των πληροφοριών για τον οικονομικό εξαναγκασμό, ενώ τα μέλη της θα συναντώνται τακτικά για διαβουλεύσεις, αναφέρουν οι ηγέτες σε δήλωσή τους.
«Ο κόσμος γνωρίζει μια ανησυχητική αύξηση των επεισοδίων οικονομικού εξαναγκασμού, στο πλαίσιο των οποίων επιδιώκεται η εκμετάλλευση οικονομικών επισφαλειών», αναφέρουν οι ηγέτες της G7 σε δήλωσή μετά τη συνάντησή τους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.
Στη δήλωση δεν κατονομάζεται η Κίνα, ωστόσο σε λεπτομέρειες που δόθηκαν την Παρασκευή, στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση επισήμανε απόπειρες της Κίνας να χρησιμοποιήσει την οικονομική ισχύ της σε πολιτικές διενέξεις με την Αυστραλία και τη Λιθουανία.
Οι ηγέτες της G7 δεσμεύονται επίσης να εμβαθύνουν τη συνεργασία για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και ζητούν να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος για την προώθηση της οικονομικής ανθεκτικότητας.
Οι ηγέτες κάλεσαν όλες τις χώρες να υιοθετήσουν τις αρχές «της διαφάνειας, της διαφοροποίησης, της ασφάλειας, της βιωσιμότητας και της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας» στην οικοδόμηση δικτύων αλυσίδων εφοδιασμού.
Η Ομάδα των 7 συμφώνησε επίσης να εμβαθύνει τη συνεργασία στο διαμοιρασμό πληροφοριών, καθώς προσπαθεί να θέσει νέες προδιαγραφές για τις τεχνολογίες της επόμενης γενιάς.
Την ίδια στιγμή η Ομάδα πιστεύει πως η υποστήριξη από το δημόσιο επενδύσεων στον τομέα του αερίου ενδέχεται να είναι προσωρινά αυτό που πρέπει να γίνει, καθώς οι χώρες επιταχύνουν τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τη Ρωσία, αναφέρουν σήμερα στην ανακοίνωσή τους.
«Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν αυξημένες παραδόσεις LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και αναγνωρίζουμε πως η επένδυση στον τομέα ενδέχεται να είναι αυτό που πρέπει να γίνει σε απάντηση στην τρέχουσα κρίση και για να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενες ελλείψεις στην αγορά αερίου οι οποίες προκαλούνται από την κρίση», αναφέρεται στο έγγραφο.