Άμεση είναι η κινητοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ζήτησε εσπευσμένα εξηγήσεις από τη ΔΕΗ ύστερα από τα κραυγαλέα ψεύδη της πρώτης ανακοίνωσής της στις 29 Απριλίου, με συνέπεια χθες η ΔΕΗ, απαντώντας στην επιτροπή, να παραδεχθεί όσα της καταλογίζονται από σωρεία πρόσφατων δημοσιευμάτων.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε στις 21/12/2021 την έναρξη του προγράμματος αγοράς μετοχών» ομολόγησε χθες με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που γνώριζε ότι υπήρχαν ήδη 12 συναλλαγές αγοράς ιδίων μετοχών για το πρόγραμμα μπόνους των golden boys, αντέδρασε. Έτσι, η ΔΕΗ σύρθηκε χθες από την επιτροπή σε μια ντροπιαστική ανακοίνωση που αποδέχεται τα πάντα:
1. «Η ΔΕΗ Α.Ε., με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με το Πρόγραμμα Δωρεάν Διάθεσης Μετοχών και κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διευκρινίζει τα ακόλουθα: Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας στις 4/6/2021 με πλειοψηφία 93,3% στο πλαίσιο της έγκρισης της νέας πολιτικής αποδοχών της ΔΕΗ Α.Ε., η οποία έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της εταιρίας».
Η ΔΕΗ παραδέχεται ότι ψηφίστηκε στη γενική συνέλευση το πρόγραμμα ιδίων μετοχών για μπόνους στα στελέχη της, σύμφωνα με τη νέα πολιτική αποδοχών.
3. «Με την ίδια ως άνω απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας, το διοικητικό συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε στις 21/12/2021 την έναρξη του προγράμματος αγοράς μετοχών, όπως άλλωστε γνωστοποιήθηκε στο επενδυτικό κοινό με την από 24/12/2021 ανακοίνωση της εταιρίας».
Αυτό που αποκήρυτταν από την πρώτη στιγμή η ΔΕΗ, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και κάποιοι αστοιχείωτοι βουλευτές της προσκολλήσεως, προσπαθώντας να βγάλουν τρελούς όσους έλεγαν ότι το πρόγραμμα «τρέχει» κανονικά με απόφαση από 21/12/21, η επιχείρηση πλέον το παραδέχεται. Το πρόγραμμα υλοποιείται κι ενεργοποιήθηκε κανονικότατα από 2/1/2022.
4. «Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα πέρατος μέχρι το τέλος του 2025». Tα 16.000.000 ευρώ μπόνους, με τη διάθεση 1.800.000 μετοχών, αφορούν μόνο το πρώτο σκέλος που ολοκληρώνεται στις 4/6/2023. Απομένουν ακόμα δυο σκέλη του ίδιου προγράμματος με επιπλέον υπερ-μπόνους για το 2024-2025.
5. «Σε υλοποίηση του εγκριθέντος προγράμματος, η εταιρία έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα, με αγορές που πραγματοποιήθηκαν εντός του Φεβρουαρίου 2022, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, 706.238 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,1849% του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών της εταιρίας, όπως γνωστοποιήθηκε στο επενδυτικό κοινό με σειρά ανακοινώσεων της εταιρίας και με πιο πρόσφατη αυτήν της 1ης/3/2022».
Η ΔΕΗ αναφέρει ότι το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά και ότι τα στοιχεία που παραθέσαμε στα ρεπορτάζ μας ήταν ακριβέστατα, δηλαδή ότι έχουν αγοραστεί ως τώρα 706.238 μετοχές, από τις 1.800.000 μετοχές του προγράμματος, αξίας 6.000.000 ευρώ, με 12 συναλλαγές έως τέλος Φεβρουαρίου.
6. «Δεν έχουν διατεθεί μετοχές της εταιρίας σε στελέχη του Ομίλου ΔΕΗ». Ουδείς ισχυρίστηκε ότι ήδη έχουν διατεθεί οι μετοχές, ωστόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών υλοποιείται βάσει απόφασης γενικής συνέλευσης και διοικητικού συμβουλίου, με μοναδικό κι αποκλειστικό σκοπό να δοθούν δωρεάν ως μπόνους στα golden boys. Το πότε θα δοθούν ουδεμία σημασία έχει.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν πλέον μετά τη χθεσινή παραδοχή της ΔΕΗ για το «χρυσό» πρόγραμμα μπόνους είναι δύο: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι έχει καλυφθεί από την απάντηση της ΔΕΗ και μια επιχείρηση που διαψεύδει τον εαυτό της εξακολουθεί να διατηρεί την αξιοπιστία της στο επενδυτικό κοινό;
Το σημαντικότερο όλων: Η ΔΕΗ ακόμα και χθες δεν ανέφερε πουθενά ότι πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση προκειμένου να ακυρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Όσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπόνους διατηρείται «ζωντανό», οι μετοχές προορίζονται για τον Στάσση και τα στελέχη του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «το δικαίωμα δεν θα ασκηθεί».
Όσο, όμως, δεν λαμβάνεται απόφαση ακύρωσης του προγράμματος τόσο το σκάνδαλο θα παραμένει «ανοιχτό», εκθέτοντας στο εξής όχι μόνο το αδηφάγο διοικητικό συμβούλιο Στάσση, αλλά ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπερταμείο των Δερδεμέζη – Δημητριάδη, οι οποίοι οφείλουν να διαχειρίζονται με σύνεση τη δημόσια περιουσία κι όχι να δίνουν πράσινο φως για την απροκάλυπτη κατασπατάλησή της.