Φόβους για επικείμενη οικονομική καταστροφή, «βλέπει» η βρετανική Daily Mail μετά την ενέργεια αρκετών εκ των πλουσιότερων του πλανήτη να πουλήσουν μετοχές τους.
Ο Τζεφ Μπέζος, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος πίσω από τον Μπερνάρ Αρνό της Louis Vuitton και τον Έλον Μασκ, ξεφόρτωσε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Amazon μόνο αυτόν τον μήνα.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο τέταρτος πλουσιότερος, πούλησε περίπου 1,4 εκατομμύρια μετοχές της Meta αξίας περίπου 638 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Τζέιμι Ντάιμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, διέθεσε 150 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη του εξαργύρωση από τότε που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες....
Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Λέον Μπλακ της Apollo Global Management έκανε επίσης την πρώτη του πώληση, «αποβάλλοντας» 172,8 εκατ. δολάρια από την εταιρεία μετοχών του μετά από 34 χρόνια.
Η οικογένεια Walton της Walmart πούλησε 1,5 δισ. δολάρια μέσα σε μία εβδομάδα, ανεβάζοντας τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις της σε 2,3 δισ. δολάρια από τον Δεκέμβριο.
Η σειρά των συναλλαγών έγινε μέσα σε λίγες εβδομάδες η μία μετά την άλλη και έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις. Οι ειδικοί αυτή την εβδομάδα διατύπωσαν τη θεωρία ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ.
«Αν εξετάζετε τι μπορεί να συμβεί με την πολιτική μας τον επόμενο χρόνο περίπου, τα πράγματα είναι αρκετά καλά αυτή τη στιγμή -οι αγορές είναι ανεβασμένες», δήλωσε ο σύμβουλος χρηματοοικονομικής εταιρείας, Άλαν Τζόνσον, στο Fortune στα τέλη του περασμένου μήνα.
Ωστόσο «με την πολιτική μας και όλα τα άλλα γεωπολιτικά που συμβαίνουν, ίσως να μην είναι τόσο καλά τα πράγματα σε έναν χρόνο από τώρα ή σε δύο χρόνια», παραδέχτηκε.
Το στέλεχος της Johnson Associates με έδρα το Μανχάταν συνέχισε να υπονοεί ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα ενός δυνητικά ασταθούς φθινοπώρου, που θα συμπέσει με τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε την πρόσφατη, εντυπωσιακή απόδοση του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 και το πώς έχει αυξηθεί περισσότερο από 27% τον τελευταίο χρόνο.
Η εξέλιξη αυτή πρόσθεσε δισεκατομμύρια στα χαρτοφυλάκια των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τις πρόσφατες πωλήσεις μέσα σε έναν χρόνο, είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι τα στελέχη αυτά βρίσκονται σήμερα «περισσότερο μέσα στα λεφτά» από ό,τι αναμενόταν.
Καθώς ζυγίζουν τα στοιχήματά τους, οι μέτοχοι θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από τις τρέχουσες φορολογικές ελαφρύνσεις, σε περίπτωση που αυτές καταργηθούν υπό μια νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο σύμβουλος οικονομικών. Πολλές από αυτές τις ελαφρύνσεις προωθήθηκαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ο Τζόνσον.
Περαιτέρω υποδαύλιση των φόβων όμως αποτέλεσαν οι δηλώσεις σημαντικών παραγόντων της χρηματοπιστωτικής αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες από τις οποίες όντως υποδηλώνουν ότι η ξαφνική πτώση των μετοχών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα κάτι μεγαλύτερου και παρασκηνιακού χαρακτήρα.
Η American Hartford Gold, μια εταιρεία που εμπορεύεται χρυσό και άλλα μέταλλα στους επενδυτές, πρότεινε σε ένα διαφημιστικό βίντεο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι μεγάλες ρευστοποιήσεις μπορεί να είναι σημάδι μιας οικονομικής βουτιάς που θα έρθει.
Όπως ενημέρωσε ένα στέλεχος επιχείρησης στην Daily Mail:
«Δισεκατομμυριούχοι CEOs όπως ο Μπέζος, ο Ζούκερμπεργκ, ο Ντάιμον και η οικογένεια Γουόλτον πωλούν μαζικά μέρος από τις δικές τους μετοχές και οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι CEOs μπορεί να προετοιμάζονται για μια οικονομική ύφεση».
«Αυτές οι μετοχές», είπε, «πωλούνται καθώς ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό».
«Η μετοχή της Meta έχει εκτοξευθεί κατά 186%, η JPMorgan έχει ανέβει σχεδόν 30% και η Amazon έχει πράγματι εκτοξευθεί κοντά στο 90%. Και οι τρεις εταιρείες διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ», είπε.