Τα χρυσά μετάλλια αξίζουν περισσότερο από ποτέ στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν περίπου 900 δολάρια το καθένα.
Τα μετάλλια περιέχουν έξι γραμμάρια χρυσού, η τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε σε ρεκόρ στα μέσα Ιουλίου χάρη στις αγορές των κεντρικών τραπεζών, το ενδιαφέρον των λιανικών καταναλωτών στην Κίνα και τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Οι τιμές είναι επίσης σημαντικά υψηλότερες φέτος για το ασήμι, το οποίο αποτελεί τουλάχιστον το 92,5% του βάρους των χρυσών μεταλλίων.
Ακόμη και μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, η αξία των μεταλλίων εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με τους Ολυμπιονίκες να επωφελούνται τόσο από το απότομο ράλι στις τιμές των ράβδων όσο και από τα ολοένα και πιο βαριά μετάλλια.
Στην πράξη, οι Ολυμπιονίκες δεν τείνουν να λιώνουν ή να πωλούν τα μετάλλιά τους, τα οποία φέτος περιέχουν επίσης ένα μικρό κομμάτι του Πύργου του Άιφελ.
Πιο προσοδοφόρα είναι τα δώρα που δίνουν οι χώρες στους νικητές αθλητές, τα οποία περιλαμβάνουν μετρητά, απαλλαγές από τη στρατιωτική θητεία και… αγελάδες. Ο Κάρλος Γιούλο – ο οποίος έγινε ο πρώτος άνδρας χρυσός Ολυμπιονίκης των Φιλιππίνων την περασμένη εβδομάδα – θα απολαμβάνει ένα πλήρως επιπλωμένο διαμέρισμα και μια ζωή δωρεάν κολονοσκοπήσεις.
Τα μετάλλια που πωλούνται μπορεί να αξίζουν πολύ περισσότερο από τη μεταλλική τους αξία. Ένα από τα χρυσά μετάλλια του Τζέσε Όουενς από το Βερολίνο του 1936 –όταν επέπληξε την προσπάθεια του Αδόλφου Χίτλερ να αναδείξει τη φυλετική υπεροχή των Αρίων- έπιασε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δολάρια σε δημοπρασία το 2013.