ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Politico: «Το αμερικανικό αέριο κοστίζει μία περιουσία στην ΕΕ – Οι ΗΠΑ είναι κερδισμένες από τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ε.Μακρόν: «Δεν είναι και πολύ φιλική η συμπεριφορά των ΗΠΑ»

Politico: «Το αμερικανικό αέριο κοστίζει μία περιουσία στην ΕΕ – Οι ΗΠΑ είναι κερδισμένες από τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Πολλές χώρες της ΕΕ παραγγέλνουν μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ για να καλύψουν τις ανάγκες τους πολύ ακριβότερα σε σχέση με το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όταν λέμε ακριβότερα εννοούμε κατά 400%! Είναι σαφές ποιος κερδίζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτό που δεν είναι σαφές είναι γιατί το επέτρεψαν αυτό οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αν και γνώριζαν εξαρχής τι επρόκειτο να συμβεί.

Όπως σημειώνει το Politico, πολλές από τις αμερικανικές εταιρείες έχουν κάνει μια περιουσία πουλώντας φθηνό αέριο από τις ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε εντυπωσιακά υψηλές τιμές.

Δεν είναι τυχαίο που ό ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Ε.Μακρόν είπε πως «η συμπεριφορά των ΗΠΑ δεν είναι και πολύ φιλική» και όντως έτσι είναι. Άλλωστε όλα στην Ουκρανία ξεκίνησαν για χάρη τους.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που φορτώνεται στα δεξαμενόπλοια στα λιμάνια των ΗΠΑ κοστίζει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από ότι κοστίζει το ρωσικό αέριο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε μεγάλο βαθμό λόγω της διαταραχής της αγοράς που προκλήθηκε από τη σχεδόν ολική παύση ρωσικών παραδόσεων μετά την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Η Κομισιόν, εδώ και αρκετό καιρό, δέχονταν έντονες πιέσεις να εφαρμόσει ένα σχέδιο ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου, αλλά ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία, ανησυχούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να ωθήσει τις προμηθευτές να στείλουν φορτία φυσικού αερίου αλλού.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν κατέληξε σε εφαρμογή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μόλις χθες 22/11 στα 275 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (ΜWΗ), ενώ η σημερινή τιμή (TTF) είναι 115 ευρώ ανά ΜWΗ.

Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης του LNG φτάνει σε Ευρωπαίους προμηθευτές, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG της Αμερικής.

«Το 90% απο ό,τι παράγουμε πωλείται σε τρίτους και οι περισσότεροι πελάτες μας είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας — οι Enels, οι Endesas, οι Naturgys, οι Centricas και οι Engies του κόσμου», δήλωσε στο Politico, ο Corey Grindal, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για το παγκόσμιο εμπόριο στη Cheniere Energy, αναφερόμενος σε ονόματα μεγάλων ευρωπαϊκών παρόχων ενέργειας.

Η Cheniere, η οποία φέτος είδε το 70% του εξαγόμενου LNG της να πηγαίνει προς την Ευρώπη, πουλάει το φυσικό αέριο της με ένα πρόγραμμα σταθερής τιμής που βασίζεται στην αμερικανική τιμή αναφοράς, που ονομάζεται Henry Hub , η οποία σήμερα είναι περίπου 6 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Όποιος μεταπωλεί αυτά τα φορτία LNG στην χονδρική αγορά της Ευρώπης, έχει μεγάλο κέρδος, καθώς επωφελείται από τον φόβο πως το φυσικό αέριο της Γηραιάς Ηπείρου δεν θα φτάσει για να βγάλει τον χειμώνα.

Σε ερώτηση του Politico στον Corey Grindal για το αν η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο η Cheniere συνεργάζεται με ευρωπαϊκές εταιρείες, η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά «όχι».

«Ο ισολογισμός μας στηρίζεται σε αυτά τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια», πρόσθεσε.

Η διαφορά μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου ανάμεσα σε ΗΠΑ και την ΕΕ δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Ευρωπαίους πολιτικούς αν και τώρα είναι αργά για δάκρυα…

«Στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, δημιουργούνται δύο κατηγορίες στην αγορά φυσικού αερίου: αυτές που πληρώνουν ακριβά και αυτές που πωλούν σε πολύ υψηλές τιμές», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του με βιομήχανους την περασμένη εβδομάδα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παραγωγός φθηνού φυσικού αερίου που μας πουλάνε σε υψηλή τιμή… Δεν νομίζω ότι αυτό είναι φιλική προσέγγιση».

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, βόλεψε πολύ καλά τον Μακρόν να μην αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος κάτοχος μακροπρόθεσμων συμβάσεων αερίου με τις ΗΠΑ δεν είναι άλλος από την TotalEnergies της ίδιας της Γαλλίας.

Στον τελευταίο πίνακα κερδών της εταιρείας τον περασμένο μήνα, ο οικονομικός διευθυντής της TotalEnergies, Jean-Pierre Sbraire, είπε ότι η πρόσβαση της εταιρείας σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους LNG ΗΠΑ ετησίως «είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους εμπόρους μας, οι οποίοι μπορούν να κάνουν arbitrage μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης».

«Και τώρα, δεδομένης της τιμής του LNG, κάθε φορτίο αντιπροσωπεύει περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και 100 εκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, όταν είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε ξανά ή να κάνουμε arbitrage μεταξύ των διαφορετικών αγορών, φυσικά, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να μεγιστοποιήσουμε την αξία που έρχεται από αυτή την επιχείρηση», πρόσθεσε ο Sbaire.

«Η δημιουργία ταμειακών ροών αυτής της τάξης μεγέθους σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την εταιρεία», σημείωσε.

Η ισπανική Naturgy από πλευράς της – η οποία έχει μια σύμβαση για περίπου 5 εκατομμύρια τόνους LNG ΗΠΑ ετησίως από τη Cheniere – έχει επίσης κέρδος σχεδόν πέντε φορές περισσότερο μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με το 2021 χάρη στην «αυξημένη διαφορά μεταξύ [Henry Hub] και TTF» αναφέρθηκε στην εξαμηνιαία έκθεσή της.

Εντούτοις, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τις ΗΠΑ δεν ήταν πάντα τόσο κερδοφόρα. Στην πραγματικότητα, από το 2016 έως τουλάχιστον το 2018, οι αγοραστές έχαναν ως επί το πλείστον χρήματα από τις σταθερές συμφωνίες, με αποτέλεσμα ορισμένοι να τα πουλήσουν.

Το 2019, η ισπανική Iberdrola, για παράδειγμα, έβαλε ενέχυρο το 20ετές συμβόλαιό της με τη Cheniere στον ασιάτη έμπορο Pavilion Energy, η οποία τώρα επωφελείται από τις πωλήσεις σε μια παγκόσμια αγορά με υψηλές τιμές.

Τώρα που οι τιμές σε πραγματικό χρόνο έχουν εκτιναχθεί ξανά, η Centrica – μέρος της British Gas που ανήκει στη Shell – καρπώνεται τα οφέλη και συνάπτει περισσότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, το πιο πρόσφατο μάλιστα μια 15ετή συμφωνία με τον αμερικανικό εξαγωγέα LNG Delfin που με έτος έναρξης το 2026.

«Αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική ροή κερδών για εμάς», είπε ο CFO της Centrica, Chris O’Shea.

Βέβαια αυτό σημαίνει και κάτι άλλο. Πώς από εδώ και στο εξής οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για πολλά χρόνια θα πληρώνουν πολύ ακριβό φυσικό αέριο.

Όποιος ακόμα στην ΕΕ, προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο, όπως η Ουγγαρία, είναι ωφελημένος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.