Επιβεβαιώνεται το pronews.gr για την ύπαρξη υψηλής πιθανότητας η ΕΕ μετά το ρωσικό φυσικό αέριο να χάσει και την προμήθεια του καταριανού LNG με αφορμή το Qatargate και το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει το ευρωκοινοβούλιο.
Σε δήλωση, που αποδόθηκε σε διπλωμάτη- μέλος της διπλωματικής αποστολής του Κατάρ στην ΕΕ, καταδικάζεται αφενός η έρευνα για διαφθορά από το Βέλγιο και αφετέρου η αναστολή της πρόσβασής του στο κοινοβούλιο της ΕΕ, θα μπορούσε να επηρεάσει «αρνητικά» τους κοινούς ενεργειακούς δεσμούς και την προμήθεια του φυσικού αερίου.
Με λίγα λόγια το Κατάρ εξετάζει το ενδεχόμενο να «κόψει» την παροχή αερίου στην ΕΕ. Άλλωστε από την στιγμή που η Κίνα θεώρησε επισήμως πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει λήξει, θα ξεκινήσει η βιομηχανική της παραγωγή να δουλεύει στο «φουλ» και θα απαιτηθούν κολοσσιαίες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Το Κατάρ και η Ρωσία θα προσφέρουν αυτά που θέλει το Πεκίνο.
Με απόσταση 24 ωρών από τις τελικές αποφάσεις της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σήμερα, η χθεσινή τοποθέτηση του Κατάρ ήταν νομοτελειακή εξέλιξη.
Το περίεργο είναι πως στην ΕΕ θεωρούν ω φυσιολογικό να βρίζουν και να «στριμώχνουν στην γωνία» μία χώρα από την οποία περιμένουν να λάβουν LNG.
Παρόμοια κατάσταση με την Ρωσία, για την οποία οι Ευρωπαίοι, είχαν την απαίτηση, να της έχουν κηρύξει οικονομικό πόλεμο, να αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια και Δυτικούς μισθοφόρους στην Ουκρανία, να έχουν σκοτωθεί χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες εξαιτίας τους και εν τέλει να λαβμάνουν ρωσικό αέριο και μάλιστα σε… χαμηλή τιμή.
Πώς οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε τέτοιες λογικές υπερβάσεις είναι κάτι που θα συζητηθεί ιστορικά…
«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος μεροληπτικός περιορισμός που περιορίζει τον διάλογο και τη συνεργασία με το Κατάρ πριν τελειώσει η νομική διαδικασία, θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καταριανός διπλωμάτης.
Και πρόσθεσε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που συνδέουν την κυβέρνησή μας με ανάρμοστη συμπεριφορά», υπογραμμίζοντας ότι η Ντόχα δέχεται ανεξέλεγκτα κριτική και επίθεση τις τελευταίες μέρες.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι βελγικές Αρχές ερευνούσαν τους εμπλεκόμενους και την υπόθεση για περισσότερο από ένα χρόνο, «είναι βαθιά απογοητευτικό το γεγονός ότι η βελγική κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί με την κυβέρνησή μας για να αποδείξει τα γεγονότα μόλις έλαβε γνώση των καταγγελιών», κατέληξε ο ίδιος διπλωμάτης.
Στη δεύτερη αντίδρασή του, το Κατάρ αναδεικνύει ως κύριο διαπραγματευτικό όπλο του το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ κάνει λόγο για «μεροληπτικούς» περιορισμούς που βασίζονται σε «ανακριβείς πληροφορίες».
Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους του Κατάρ την είσοδο στους χώρους του, αναβάλλοντας παράλληλα και τη συζήτηση για την εκχώρηση βίζα στους υπηκόους τους.
Η οργισμένη αντίδραση του Κατάρ ανήμερα του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει άμεσες εξελίξεις με φόντο τις Βρυξέλλες κατά τους αναλυτές, όταν η Γερμανία έχει υπογράψει από τον προηγούμενο μήνα 15ετές συμβόλαιο για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Συνολικά, άλλωστε, η Ντόχα παρείχε το ένα τέταρτο των εισαγωγών LNG της ΕΕ πέρυσι, ποσοστό κάθε άλλο παρά αμελητέο, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης.
Σημειώνεται ότι το Κατάρ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πως θα σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ, αν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν για ανώτατο όριο στις τιμές του «γαλάζιου χρυσού» όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Saad Al-Kaabi σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.
«Η παρέμβαση στις αγορές θα παραβίαζε τους κανόνες του ανταγωνισμού και θα έθετε σε κίνδυνο τις επενδύσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου. Η ελεύθερη αγορά είναι πάντα η καλύτερη λύση», είπε.
Νωρίτερα τον Οκτώβριο, το Κατάρ υποσχέθηκε να προμηθεύσει την Ευρώπη με 12-15 εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου σε σταθερή βάση, εάν η ήπειρος συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες με άλλες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, η Ντόχα έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με τους όγκους φυσικού αερίου της, είπε ο Αλ-Κάαμπι.
«Όταν μας αρμόζει να παρεκκλίνουμε, θα το κάνουμε», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας.
Από την μία όλοι στην ΕΕ βρίζουν καθημερινά το Κατάρ και από την άλλη τι κάνουν; Ζητούν ως επαίτες το καταριανό LNG για να έχουν να ζεστάνουν το κοκαλάκι τους τον χειμώνα.
Κι αυτό γιατί; Γιατί μόνοι τους οι Ευρωπαίοι χάριν των αμερικανικών συμφερόντων αυτοαποκλείστηκαν από το φθηνό ρωσικό αέριο και επιχείρησαν να αντικαταστήσουν μέρος του με το πανάκριβο αμερικανικό LNG και με το ακριβό αλλά σε πιο λογικές τιμές καταριανό LNG.
Και το κυριότερο ποιοι θα κερδίσουν; Οι Αμερικανοί φυσικά που θα «αναγκαστούν» να πουλήσουν επιπλέον από το πανάκριβό τους LNG.