Πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα σε μία επισιτιστική κρίση;
Αρκεί κανείς να δει πως συνολικά από Ρωσία και Ουκρανία η Ελλάδα εισήγαγε το 30% των σιτηρών.
Η έλλειψη είναι το ένα ζήτημα, το άλλο είναι η αύξηση των τιμών που είναι πλέον εμφανής.
Στην Ελλάδα η αύξηση των τιμών στα σιτηρά κυμαίνεται από 36% έως 70% ανάλογα με το προϊόν!
Και δεν είναι μόνο ο φόβος της έλλειψης που προκαλεί την αύξηση των τιμών καθώς λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν αυξηθεί και τα καύσιμα και τα ναύλα των πλοίων όπως και τα λιπάσματα παράλληλα πολλές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους σε συγκεκριμένες εξαγωγές όπως έκανε η Ινδία η οποία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών και είναι μία από τις μεγαλύτερες σιτοπαραγωγές χώρες.
Το 2021, η Ελλάδα εισήγαγε από τη Ρωσία και την Ουκρανία μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και κριθάρι που αντιπροσώπευαν το 30% των συνολικών εισαγωγών.
Οι ετήσιες συνολικές εισαγωγές ανέρχονται σε 1,5 εκατ. τόνους σιτηρών.
Η Ουκρανία προμηθεύει το 10% του σιταριού, το 13% του κριθαριού, και πάνω από το 50% του ηλιελαίου που διακινούνται στην διεθνή αγορά ενώ αντίστοιχα, η Ρωσία εξάγει το 24% του σιταριού, το 14% του κριθαριού και το 23% του ηλιελαίου.
Η άνοδος των τιμών σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορές έχουν προκαλέσει εφιαλτικά σενάρια.
Επίσης οι αυξήσεις στις ζωοτροφές προκαλούν τεράστια προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Επιπτώσεις υπάρχουν και στις καλλιέργειες όσπριων και ρυζιού.
Η απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης είναι ορατή.
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά που μπορεί να φτάσουν οι τιμές. Το πρόβλημα εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα.
Και ένας από τους πιο βασικούς είναι αν και πότε θα ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια όπου παραμένουν αποθηκευμένοι περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών.