Η ελληνική αγορά παραδόθηκε πλήρως στο κύμα ρευστοποιήσεων που σάρωσε τις αγορές, παίρνοντας διαστάσεις κραχ στις περιπτώσεις της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας, με επιπλέον αρνητικό στοιχείο το γεγονός ότι η Λεωφόρος Αθηνών είδε τις απώλειές της να είναι αισθητά πιο διευρυμένες έναντι των ευρωπαϊκών ταμπλό.

Σε μία συνεδρίαση με εκτίναξη του τζίρου άνω των 200 εκατ. ευρώ και με τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να φτάνει σε επίπεδα χαμηλότερα από τις 19 Ιανουαρίου και να χάνει το 60% των κερδών από τις αρχές του χρόνου σε μία ημέρα!

Σε αυτή την «μαύρη Δευτέρα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, εξαϋλώθηκε σχεδόν όλη η άνοδος του 2024!

Η ελληνική αγορά επηρεάστηκε από το παγκόσμιο κύμα ρευστοποιήσεων, σημειώνοντας απώλειες άνω του 9% στις τελευταίες δύο ημέρες – η χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 6,27%, κλείνοντας στις 1.341,23 μονάδες, χάνοντας περίπου 90 μονάδες από το κλείσιμο της Παρασκευής (1.430 μονάδες).

Σημειώνεται ότι η ενδοσυνεδριακή πτώση ξεπέρασε το 7%. Η αγορά παρουσίασε έντονη διακύμανση με το εύρος των ημερήσιων κινήσεων να φτάνει τις 108 μονάδες (από 1.320,77 έως 1.428,01 μονάδες) και ο τζίρος των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 233 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 11,1 εκατομμύρια αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Τραπεζικός Κλάδος και Μετοχές Blue Chips

Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τις μετοχές των Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank να χάνουν από 6,5% έως 9%. Οι βασικές μετοχές όπως Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ υποχώρησαν έως 8%. Μόνο μία εισηγμένη, η Παπουτσάνης, κατάφερε να κλείσει θετικά με κέρδη 0,85%.

Ο τραπεζικός δείκτης κατακρημνίστηκε κατά 7,56%, κλείνοντας στις 1.159,77 μονάδες – η χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2023. Οι μετοχές της Πειραιώς και της Eurobank κατέγραψαν απώλειες 9,17% και 7,74% αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank και η Εθνική έχασαν 7,07% και 6,59% αντίστοιχα.

Υψηλή και Μεσαία Κεφαλαιοποίηση

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Ελλάκτωρ κατέγραψε πτώση 9,18%, ενώ οι μετοχές των Aegean, Helleniq Energy, Lamda, Metlen, Titan Cement, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil σημείωσαν απώλειες από 6% έως 8%. Οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΑΑ, Σαράντης, Jumb, Coca Cola, Cenergy και Autohellas υποχώρησαν από 3% έως 5%.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Profile και ΑΒΑΞ σημείωσαν πτώση 10%, ενώ οι μετοχές των Fourlis, Ideal, Lavipharm, Quest, ΕΧΑΕ, Ιntracom, Intralot, Τεχνικής Ολυμπιακής και Optima υποχώρησαν από 7% έως 9%. Οι μετοχές των ΕΥΑΘ, Κρι Κρι, ΟΛΠ και Πλαστικά Θράκης ακολούθησαν με πτώση έως 5%.

Συνολικά, 112 μετοχές σημείωσαν πτώση, μία μετοχή κινήθηκε ανοδικά, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 93,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι διεθνείς οικονομικές ανησυχίες, όπως η πιθανή ύφεση στην αμερικανική οικονομία, η τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η αβεβαιότητα στον τεχνολογικό τομέα, οδηγούν σε εκτεταμένο κύμα ρευστοποιήσεων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε χαμηλό 6μηνου, ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κατρακύλησε κατά 12%, στη χειρότερη συνεδρίαση από το 1987.

Στη Wall Street, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 900 μονάδων, ενώ S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν κατά 3% και 4% αντίστοιχα.

Η ελληνική αγορά καλείται να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές προκλήσεις με περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πτώση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.375 μονάδες) και η ανατροπή της ανοδικής μακροπρόθεσμης τάσης αποτελούν σημεία προβληματισμού για την πορεία της αγοράς στο άμεσο μέλλον.