Η ολλανδική τράπεζα Rabobank , σε έκθεση της θεωρεί ως φυσική εξέλιξη του πολέμου που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ να προσπαθήσει να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

">

Η τράπεζα έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλους επενδυτικούς οίκους οι οποίοι ανησυχούν πάρα πολύ με τις εξελίξεις των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να ασχολούνται πλέον κυρίως με την γεωπολιτική προκειμένου να κατανοήσουν τι πρόκειται να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως αναφέρει το Ισραήλ έχει αλλάξει στρατηγική εναντίον της Χεζμπολάχ και θα συνεχίσει να τη χτυπά μέχρι να μην αποτελεί πλέον σημαντική απειλή.

Η δε σιιτική οργάνωση και/ή το Ιράν ενδέχεται να ανταποκριθούν σε κλίμακα που να πυροδοτεί πόλεμο – πράγματι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η Χεζμπολάχ βομβάρδισε το Τελ Αβίβ.

Και αν η Χεζμπολάχ καταρρεύσει, θα ανοίξουν οι «κουρτίνες» ώστε το Ισραήλ να στραφεί εναντίον του Ιράν.

Οι δε ΗΠΑ, φυσικά, είναι σε επιφυλακή.

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ περίοδο κατά την οποία μια κλιμάκωση οδήγησε σε θεμελιώδη αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση της κατάστασης»…

Λόγω των Χούθι, βασικές μονάδες του Στόλου των ΗΠΑ δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στη θάλασσα:

Την ίδια στιγμή, οι αγορές δεν «μαθαίνουν» τίποτα για την Κίνα…

Σύμφωνα με τη Rabobank, η κεντρική τράπεζα της χώρας προέβη σε μία από τις πιο τολμηρές κινήσεις νομισματικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών… με γενναίες περικοπές επιτοκίων και εξαγορές μετοχών στα χρηματιστήρια.

Με τις ΗΠΑ να απαγορεύουν τα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα και επιβάλλοντας δασμούς, οι αναλυτές θα υποστήριζαν φυσικά ότι προτεραιότητά τους τώρα είναι ένα ράλι στις μετοχές…

Ωστόσο, εάν η Fed συνεχίσει να σκέφτεται φανταστικά πράγματα, και όχι πώς θα ανεφοδιάζεται το αμερικανικό Ναυτικό, μια κινεζική στρατηγική θα μπορούσε να αποτελέσει να δοθεί ώθηση ξανά στις τιμές των εμπορευμάτων και, άρα, στον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Καθώς όλα αυτά εξελίσσονται, η Rabobank βλέπει επιτοκιακές μειώσεις εκ μέρους της Fed κατά 50 μ.β, και ίσως και έκτακτες περικοπές εντός της συνεδρίασης -μερικοί άνθρωποι δεν παίρνουν μαθήματα ούτε για την πολιτική, ούτε για την οικονομική πολιτεία, ούτε για τα logistics, ούτε για τα πετρελαιοειδή, ούτε για τη γεωπολιτική, ούτε για τη δεκαετία του 1970.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, προεκλογικά, ο Τραμπ μίλησε για ζώνες «πολύ χαμηλών φόρων», ενώ υποσχέθηκε πως θα ορίσει θέση «πρεσβευτή παραγωγής» που θα έχει ως αποστολή να πείσει μεγάλες εταιρείες να μετεγκατασταθούν στην Αμερική.

Έτσι, «οι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν θα ανησυχούν πλέον μήπως χάσουν τις δουλειές τους».

Αντίθετα, οι ξένοι θα ανησυχούν μήπως χάσουν τις δουλειές τους…

Στο παρελθόν, άλλωστε, ο προστατευτισμός είχε υιοθετηθεί από πολλά κράτη, ώστε να ανέβουν τη σκάλα της ανάπτυξης.

Σύμφωνα, όμως, με τη Rabobank, είναι η καλύτερη συνταγή για να υπάρξει αναζωπύρωση του πληθωρισμού – γεγονός που, αναμφισβήτητα, θα βλάψει τις αγορές.

Οι δασμοί, συνήθως, δεν είναι τίποτε άλλο παρά πρόσθετος φόρος στους καταναλωτές – δεν αλλάζουν τίποτε εκτός από τιμή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, εάν δημιουργούν υψηλότερη ή καλύτερα αμειβόμενη απασχόληση και αυξάνουν την παραγωγή για να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας, μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό κίνητρο για τη βιομηχανική ανάπτυξη.