ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

«Σαρώνει» η ακρίβεια: Τα προϊόντα και τα τρόφιμα που έπιασαν «ταβάνι» στις τιμές

Σε εξέλιξη από τις 3 Μαρτίου οι πληρωμές του επιδόματος market pass

«Σαρώνει» η ακρίβεια: Τα προϊόντα και τα τρόφιμα που έπιασαν «ταβάνι» στις τιμές

Δύσκολος παραμένει για την κυβέρνηση ο «γρίφος» των τιμών στα σούπερ μάρκετ οι οποίες για πάνω από ένα έτος παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, χωρίς κανένα «φρένο».

Σημειώνεται επίσης ότι σε εξέλιξη από τις 3 Μαρτίου βρίσκονται οι πληρωμές του επιδόματος market pass που έχει σκοπό στην ανακούφιση των νοικοκυριών.

Ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως παρατηρείται, έχουν σημειώσει δυσθεώρητη αύξηση όπως για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά, τα έλαια και τα άλευρα.

Για να μιλήσει βεβαίως κανείς για αποκλιμάκωση των τιμών στο ράφι και «ανακούφιση» των καταναλωτών από την ακρίβεια είναι νωρίς ακόμα όπως επισημαίνουν στελέχη της αγορές εκτιμώντας μάλιστα ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν».

Την ίδια στιγμή μάλιστα που σε άλλους κωδικούς προϊόντων στα τιμολόγια που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και για το επόμενο διάστημα.

Εκείνο ωστόσο που παρατηρούν το τελευταίο διάστημα στελέχη της αγοράς είναι πως σε τρόφιμα στα οποία οι τιμές αυξήθηκαν έντονα το προηγούμενο διάστημα, ορισμένες εταιρείες και σε συγκεκριμένους κωδικούς εμφανίζουν μικρές μειώσεις τιμών στους τιμοκαταλόγους για το προσεχές διάστημα.

Αν και προς το παρόν αυτό μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό» και σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις μεγάλες αυξήσεις που προηγήθηκαν και την πίεση που δέχονται οι καταναλωτές, εντούτοις είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του 18μηνου που παρατηρείται κάτι αντίστοιχο.

Για να φτάσουν εξάλλου έστω και οι μικρές αυτές – μεμονωμένες από εταιρείες- μειώσεις στο ράφι και τους καταναλωτές θα εξαρτηθεί από τα αποθέματα που διαθέτουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις αποθήκες τους, αγορασμένα στις προηγούμενες τιμές.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως σταθεροποιήσεις και μικρές υποτιμήσεις φαίνονται, από συγκεκριμένες πάντα εταιρείες βάσει τιμοκαταλόγων που στέλνουν, σε τρόφιμα όπως έλαια, αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη.

Σε ό,τι αφορά στα γαλακτοκομικά που αποτελεί και την κατηγορία που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση στην κατηγορία των τροφίμων, όπως επισημαίνει o πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος υπάρχει αυτή τη στιγμή μία συγκρατημένη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα γαλακτοκομικά προϊόντα η τάση των τιμών, ξεκινάει πάντα από το εξωτερικό και αυτή τη στιγμή εκεί, παρατηρείται μία μείωση που μένει να φανεί εάν θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Το πρόβλημα παραμένει, όπως λέει, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών και εκείνες οι οποίες έχουν ήδη αγοραστεί με ανατιμήσεις το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Αποστολόπουλος πάντως, τη δεδομένη στιγμή δεν «βλέπει» στα γαλακτοκομικά νέες ανατιμήσεις στον ορίζοντα εκτιμώντας πως σε ό,τι αφορά την άνοδο των τιμών στον κλάδο, φαίνεται τα χειρότερα να έχουν περάσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.