Μόνο ως σημάδι πανικού που δεν προμηνύει ευχάριστα πράγματα, μπορεί να εκληφθεί η εξαγορά της βρετανικής μονάδας της αμερικανικής πτωχευμένης τράπεζας SVB από τον βρετανικό κολοσσό HSBC για μία… στερλίνα.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι η HSBC συμφώνησε να εξαγοράσει την SVB UK, βρετανική μονάδα της Silicon Valley Bank  έναντι του συμβολικού ποσού της μίας λίρας-στερλίνας.

Γιατί έγινε αυτό; Επειδή στην Βρετανία φοβούνται και ξέρουν πως η κρίση αυτή δεν θα μείνει στις ΗΠΑ και ήθελαν να προστατέψουν άμεσα τις καταθέσεις των Βρετανών.

Ειδικότερα η κατάρρευση και δεύτερης αμερικανικής τράπεζας, της Signature Bank έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αγορές.

">

Συμφώνησε ο βρετανικός κολοσσός να προστατεύσει όλες τις καταθέσεις της SVB UK χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Το Λονδίνο ήθελε να αποτρέψει ισχυρούς κραδασμούς στον τεχνολογικό τομέα- του οποίου η συγκεκριμένη τράπεζα ήταν πιστωτής- και μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν σε διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, αλλά και υποψήφιους μνηστήρες.

«Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν μια ιδιωτική πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC.

Οι καταθέσεις θα προστατευτούν, χωρίς υποστήριξη από τους φορολογούμενους. Είπα χθες ότι θα φροντίσουμε τον τεχνολογικό μας τομέα και εργαστήκαμε επειγόντως για να ανταποκριθούμε σε αυτή την υπόσχεση», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Η SVB UK ήταν ένα από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των τεχνολογικών startups στη Βρετανία. Υπήρχαν έντονοι φόβοι πως εάν οι καταθέσεις αυτών των startups δεσμευτούν, όχι μόνο δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, αλλά κάποιες θα οδηγηθούν και σε κατάρρευση.

Ο Χαντ είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Τράπεζα της Αγγλίας εργάζονταν για να «αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν» πιθανές ζημιές που προκύπτουν από τη βρετανική μονάδα της SVB. Ενδιαφέρον για την εξαγορά της είχε εκδηλώσει και ομάδα επενδυτών υπό την Bank of London.

Η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ακολουθεί ουσιαστικά τη δυναμική παρέμβαση που είχαμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τη Federal Reserve, με στόχο να αποτραπεί ένα ντόμινο χρεοκοπιών και μία μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.