Ανακοινώθηκε η επιβολή πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για τους συνεπείς δανειολήπτες από τις τράπεζες, ενώ οι δόσεις θα παραμείνουν σταθερές για 12 μήνες.
Στις αρχές Μαΐου οι τράπεζες θα ενεργοποιήσουν το μέτρο του πλαφόν με τους 400.000 δανειολήπτες να γλυτώνουν τις επιβαρύνσεις από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσαν το «πάγωμα» των επιτοκίων, με τις δόσεις να παραμένουν σταθερές για 12 μήνες, από τον Μάιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024.
Την είδηση είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι «τις αμέσως προσεχείς μέρες, τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα υπάρχουν περαιτέρω ανακοινώσεις του τραπεζικού συστήματος για τη βοήθεια ενήμερων δανειοληπτών».
«Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να κάνει περισσότερα και για να βοηθήσει στο κομμάτι των αποδόσεων των καταθέσεων αλλά και για να βοηθήσει στο κομμάτι των δανειοληπτών, οι οποίοι μπορεί να έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες μελλοντικά εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων», είπε πει μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.
Οι ανακοινώσεις των τραπεζών
Πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την οροφή του επιτοκίου βάσης για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, στο 2,72% για 12 μήνες, στο πλαίσιο της παρέμβασης που κάνει, προκειμένου να «παγώσει» η επιβάρυνση των δόσεων των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων από τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων του ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι τα στεγαστικά επιτόκιά της, βασίζονται κυρίως στο Euribor 1 μήνα, η οροφή του επιτοκίου βάσης για τα ενήμερα στεγαστικά αυτής της κατηγορίας ορίζεται για 12 μήνες στο 2,72% από 2,92% που ήταν στις 31.03.23.
Από την πλευρά της, η Eurobank για δάνεια με βάση Euribor 1 μήνα το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,7% για ένα χρόνο, για Euribor 3 μηνών στο 2,85%, για επιτόκιο ΕΚΤ (MRO) στο 3,3% και για δάνεια σε ελβετικό φράγκο το επιτόκιο SARON στο 1,2%.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε τα επιτόκια αναφοράς του Προγράμματος διαμορφώνονται ως ακολούθως: EURIBOR 1 μηνός στο 2,72% και EURIBOR 3 μηνών στο 2,83%, από 2,92% και 3,03% αντίστοιχα στα τέλη Μαρτίου.
Η Εθνική Τράπεζα, σχεδίασε στοχευμένα προγράμματα για τους πελάτες της, κατόχους στεγαστικών δανείων, προσφέροντάς τους ένα πρόγραμμα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των τρεχόντων επιτοκίων στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου, ανεξαρτήτως νομίσματος, καθώς και στην προστασία των δανειοληπτών από πιθανές μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια αναφοράς για τους επόμενους 12 μήνες.
Στο πρόγραμμα ανταμοιβής εντάσσονται όλοι οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου (ανεξάρτητα εάν έχουν ήδη ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου ευάλωτων νοικοκυριών) που: εκταμίευσαν το δάνειό τους έως 31/12/2022 και το δάνειο δεν εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές με ημερομηνία αναφοράς την 28η Απριλίου 2023
Να σημειωθεί ότι χθες, Μεγάλη Τρίτη, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την επικείμενη ένταξη και των μη συστημικών τραπεζών στο πρόγραμμα ενίσχυσης φυσικών προσώπων, με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.
Το πρόγραμμα καλύπτει 400.000 στεγαστικά δάνεια
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, αναμένεται να καλύψει περίπου 400.000 στεγαστικά δάνεια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί γεωμετρικά εφόσον στο πρόγραμμα ενταχθούν και τα δάνεια που έχουν πουληθεί σε funds.
Τα προγράμματα που εφαρμόζουν οι εταιρείες διαχείρισης περιλαμβάνεται και η δυνατότητα σταθερής δόσης για όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες δόσεις λόγω της ανόδου των επιτοκίων, τα οποία προσφέρονται με κεφαλαιοποίηση των τόκων κατά την υπόλοιπη διάρκεια της οφειλής. Οι εταιρείες διαχείρισης έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην υιοθέτηση πιο ελαστικών προγραμμάτων αποπληρωμής, στο βαθμό που δεν εποπτεύονται βάσει των αυστηρών κανόνων του SSM για την τήρηση κεφαλαίων.
Στην εκτεταμένη χρήση αυτών των προγραμμάτων αποδίδεται και η συνέχιση της ομαλούς εξυπηρέτησής τους παρά την άνοδο του κόστους χρήματος τον τελευταίο χρόνο και την εκτίναξη των δόσεων έως και 2.500 ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο για ένα δάνειο 100.000 χρόνο και διάρκεια αποπληρωμής τα 30 χρόνια.