Αναλυτικότερα, η έκθεση της World Bank που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή (13/10) έδειξε ότι η μάχη κατά της ακραίας φτώχειας σε αυτές τις χώρες είναι ανύπαρκτη, με την κατάσταση να έχει οξυνθεί λόγω του παγκόσμιου οικονομικού «παγώματος» εξαιτίας των lockdowns την περίοδο του κορονοϊού.
Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το ΑΕΠ των συγκεκριμένων χωρών, μειώθηκε ανά κάτοικο έως και κατά 14% το διάστημα από το 2020 ως το 2024, την ώρα που θα χρειαζόταν να επενδύουν το αντίστοιχο του 8% του ΑΕΠ τους ετησίως προκειμένου να πετύχουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους», υπογράμμισε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Αϊχάν Κόσε δήλωσε πως «Οι οικονομίες αυτές έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη βοήθεια από το εξωτερικό, άμεσα ή έμμεσα μέσω της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης».
Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ίντερμιτ Γκιλ υποστήριξε ότι«για να μπορέσουν αυτές οι χώρες να βγουν από τη χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να πετύχουν βασικούς στόχους ανάπτυξης, χρειάζεται να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους», σε πρωτοφανή επίπεδα τα οποία δεν μπορούν να πετύχουν μόνες».
Τέλος, χρειάζεται να αναφέρουμε πως η πλειοψηφία αυτών των χωρών βρίσκεται στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ στη σχετική λίστα υπάρχουν και κράτη της Ασίας, όπως επίσης και της Λατινικής Αμερικής.