Την εκτίμηση ότι το πρόβλημα με τον πληθωρισμό αφορά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, αλλά εξακολουθούν και βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα διατύπωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
Βέβαια κουβέντα για την ακρίβεια και τον υπάρχων πληθωρισμό ενώ μιλούν για διεθνές πλήγμα όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε τόσο στην απολιγνιτοποίηση και έτσι την ενεργειακή ανεπάρκεια της χώρας αλλά και τις κυρώσεις στην Ρωσία που οδηγούν στην άνοδο των τιμών ενέργειας.
Τελικά οι ταγοί της ελληνικής οικονομίας μάλλον δεν θέλουν να μας ενημερώσουν και τόσο.
Αν δεν φτάσουμε στον αναμενόμενο πληθωρισμό, μετά από 12 μήνες, οι πιθανότητες να μπούμε, παγκοσμίως, σε σπιράλ πληθωρισμού, αυξάνονται, επισήμανε στην τοποθέτηση του, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει και μια θετική επίδραση του πληθωρισμού, στους δείκτες των δημόσιων οικονομικών: «για παράδειγμα, στο τέλος του 2022, ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί από το 1,93 στο 1,70».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της ύφεσης, σημείωσε ότι για τις ΗΠΑ οι πιθανότητες είναι 35% και για την ΕΕ 33%. «Σύμφωνα με ακαδημαϊκή έρευνα που έχω κάνει από τη δεκαετία του ΄80 -και ως τώρα δεν έχει κάνει λάθος στην πρόβλεψή της- αν η καμπύλη αποδόσεων, δηλαδή, η διαφορά αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα σε σύγκριση με τα τριμηνιαία γίνει αρνητική για περισσότερο από ένα τρίμηνο, τότε την επόμενη χρονιά έρχεται ύφεση. Τώρα αυτό δεν φαίνεται», συμπλήρωσε ο κ. Χαρδούβελης.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, τα νοικοκυριά αντιλαμβάνονται τα προβλήματα στην οικονομία και αντιμετωπίζουν ώριμα την κατάσταση, όπως και οι επιχειρήσεις. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που επιβίωσαν της οικονομικής κρίσης. Πολλές επιχειρήσεις μπορούσαν να δανειστούν από τα κρατικά προγράμματα κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά δεν το έκαναν. Τα κόκκινα δάνεια δεν αυξάνονται, προς το παρόν. Ο τουρισμός πάει πολύ καλά. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί μία αξιόπιστη πολιτική «και το κάνει, σε αυτήν τη φάση».
Για ένα πολύ απαιτητικό διεθνές περιβάλλον για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έκανε λόγο από το βήμα του συνεδρίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας πως την ώρα που είχαμε καταφέρει να πάρουμε ανάσα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεχθήκαμε το «πλήγμα» από μια σειρά αρνητικών κλυδωνισμών.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη, καθιστώντας αναγκαία την εξομάλυνση της νομισματικής μας πολιτικής.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι εξετάζεται ένα νέο μέσο για την άμβλυνση των επεισοδίων κατακερματισμού, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ευελιξία στον τρόπο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στόχος είναι ο πληθωρισμός να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα και για αυτό χρειάζεται βελτίωση της αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.