Η χώρα «στραγγίζει» από ενέργεια και ως αποτέλεσμα οι πολίτες πρέπει να υποστούν συνεχείς απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος που τις βαφτίζουν «συντηρήσεις».
Η ΔΕΗ επειδή έχει έλλειμμα ενέργειας κόβει απροειδοποίητα το ηλεκτρικό ρεύμα και τη διακοπή την αποκαλεί «συντήρηση» για να μην έχει νομικές ευθύνες.
Και όταν λέμε νομικές ευθύνες εννοούμε το «κάψιμο» των ηλεκτρικών συσκευών το οποίο γίνεται όταν έχει απροειδοποίητα διακοπές ρεύματος.
Επί του πρακτέου «βαφτίζουν» τις διακοπές ρεύματος «συντηρήσεις» για να αποφύγουν αγωγές από τους πολίτες και για να αποκρύψουν την πραγματική αλήθεια ότι δε διαθέτουν την απαιτούμενη ενέργεια λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στη Ρωσία.
Η Σερβία δεν έχει προβλήματα με το ηλεκτρικό της ρεύμα, η Ουγγαρία δεν έχει και η Τουρκία δεν έχει επίσης.
Τι κοινό έχουν οι τρεις χώρες; Και οι τρεις δεν επέβαλαν κυρώσεις στην Ρωσία. Αναφερόμαστε σε χώρες που είτε είναι εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως η Ουγγαρία, είτε ανήκουν μόνο στον ένα οργανισμό εκ των δύο, όπως η Τουρκία που ανήκει στο ΝΑΤΟ, ή δεν είναι ενταγμένη σε κανέναν από τους δύο όπως η Σερβία.
Γιατί οι χώρες αυτές δεν έχουν διακοπές ρεύματος; Γιατί διαθέτουν την απαιτούμενη ενέργεια, την οποία προμηθεύονται από την Ρωσία, στην οποία δεν επέβαλαν κυρώσεις.
Αντίθετα, η Ελλάδα, έχει σοβαρό ενεργειακό έλλειμμα, ή για να το πούμε αλλιώς, η ενέργεια που διαθέτει αρκεί για περιορισμένη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει στη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης για την «εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας» (έτσι την «βαφτίζουν» την έλλειψη ενέργειας) μαζί με
Οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν σε έναν υποχρεωτικό στόχο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας 5% σε περιόδους υψηλής ζήτησης.
Συνολικά, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν οικειοθελώς την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%.
Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει: «Συμφωνία επιτεύχθηκε για εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής.
Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή».
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι η κυβέρνηση θα μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 5% υποχρεωτικά με…. διακοπές ρεύματος (μην ξεχνάμε και την εισφορά του ενός λεπτού ανά κιλοβατώρα που έθεσε η κυβέρνηση ως «χαράτσι» στους Έλληνες καταναλωτές). και επειδή αυτό το 5% δεν αρκεί, θα κόψει «εθελοντικά» άλλο ένα 10%, δηλαδή συνολικά 15% λιγότερη κατανάλωση στο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με πέρσι.
Ο «εθελοντικός» περιορισμός θα γίνει αποκλειστικά με… διακοπές ρεύματος.
Άλλωστε η ανακοίνωση το λέει ξεκάθαρα: «Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα», στην Ελλάδα επιλέγουμε την… «Συντήρηση».
Παίζουν με τις λέξεις για να μην αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και όχι μόνο τις νομικές.
Αλλιώς ακούγεται «περιορίζουμε την κατανάλωση ρεύματος λόγω κόστους» και αλλιώς ακούγεται «δεν σας επιτρέπουμε να καταναλώσετε για να μην καταλάβετε πως έχουμε αρκετή ενέργεια εξαιτίας των αντι-ρωσικών κυρώσεων».