Σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη σύναψη συμφωνίας φυσικού αερίου με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιώνας θα ανακοινώσει «συνεργασία» για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου προκειμένου να κατευνάσει τους φόβους για ένα μπλακ άουτ τους χειμερινούς μήνες.

H αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας έρχεται την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου συμμετέχοντας στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα του ΟΗΕ «Cop27» με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προσπαθούν να βρουν μία αποτελεσματική λύση για να… ανασάνει ο πλανήτης.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι συζητήσεις για τη «συνεργασία σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια» βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, με τις ΗΠΑ να σχεδιάζουν την πώληση δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βρετανία το επόμενο έτος.

Η συμφωνία αυτή έρχεται καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία που πυροδότησε ελλείψεις στο ενεργειακό με τους ειδικούς να προειδοποιούν για μεγάλες και συνεχείς διακοπές ρεύματος τον φετινό χειμώνα.

Η προθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να εισάγει περισσότερα ορυκτά καύσιμα προτρέποντας παράλληλα την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πιθανό να δεχθεί τα πυρά του Εργατικού Κόμματος, σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, τώρα θεωρείται απαραίτητη για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Βρετανίας, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως ο Συντηρητικός πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η Γερμανία επιθυμεί να συνάψει με τη Βρετανία ένα σύμφωνο αλληλεγγύης που θα επιτρέψει στους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου της Ευρώπης να διασώσουν ο ένας τον άλλον στην περίπτωση που ένα ακραίο κύμα ψύχους προκαλέσει ελλείψεις στο ενεργειακό τον χειμώνα που έρχεται, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι.

Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο για το Λονδίνο όσο και και το Βερολίνο, πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα.

«Με τη μεγάλη ακτογραμμή του, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα γεωγραφικό πλεονέκτημα όσον αφορά την υποδομή για την εισαγωγή υγρού φυσικού αερίου [LNG]», δήλωσε ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, «Bundesnetzagentur».

«Αλλά η εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων μας έδειξε επίσης ότι το μέγεθος του δικτύου φυσικού αερίου έχει επίσης σημασία. Όσο μεγαλύτερο είναι το δίκτυο, τόσο πιο εύκολο είναι να προσαρμοστούν τα προσωρινά ελλείμματα», τόνισε.

Ενώ οι νομικές συνέπειες του Brexit σημαίνουν ότι ένα πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου δεν θα μπορούσε να επαναλάβει τις συμφωνίες «ασφάλειας εφοδιασμού» (SoS) που συνήφθησαν μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι του Μίλερ και της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασαν την προθυμία να συνεργαστούν εκτός των υφιστάμενων κανονισμών.

«Νομικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκαταλείψει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αλληλεγγύης, αλλά οι αγωγοί μεταξύ των χωρών εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε ο Mίλερ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιγκ – Χόλσταιν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα υψώναμε πάντα τη φωνή μας για να πούμε: ας δράσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».